Ziua Mondiala a Laptelui a scos la iveala aspecte ingrijoratoare despre sanatatea bucurestenilor

Sarbatoarea laptelui a prilejuit si discutii pe teme serioase, adultii prezenti la eveniment avand posibilitatea de a-si testa sanatatea oaselor si de a afla de la specialistii ASPOR tot ceea ce nu stiau despre osteoporoza.
Ziua Mondiala a Laptelui a scos la iveala aspecte ingrijoratoare despre sanatatea bucurestenilor
Ziua Mondiala a Laptelui a scos la iveala aspecte ingrijoratoare despre sanatatea bucurestenilor

Peste 2000 de bucuresteni au sarbatorit sambata, 20 iunie, in Parcul Tineretului, Ziua Mondiala a Laptelui in Romania, alaturi de Tetra Pak, APRIL (Asociatia Patronala din Industria Laptelui) si ASPOR (Asociatia pentru Prevenirea Osteoporozei din Romania).

Aproximativ 1400 de copii si parinti au dat gata 550 litri de lapte pe parcursul celor 8 ore de distractie din Parcul Tineretului. Cei care au purtat alb de Ziua Mondiala a Laptelui au fost rasplatiti cu cocktail-uri albe si sanatoase pe baza alimentului vedeta al zilei.

Distractia, jocurile, premiile, concursurile de mustati de lapte, intrecerile la desene pe asfalt sau pe hartie, quiz-urile despre lapte, dansurile, zanele, “salonul de face-painting” non-stop, uriasa Fabrica de lapte gonflabila, baloanele albe, teatrul de papusi tematic, muzica, animatorii, personajele din desene animate si laptele au facut ca micutii si parintii acestora sa aiba o Zi Mondiala a Laptelui plina.

Doar 25% dintre bucuresteni au avut densitatea minerala osoasa normala

 
Sarbatoarea laptelui a prilejuit si discutii pe teme serioase, adultii prezenti la eveniment avand posibilitatea de a-si testa sanatatea oaselor si de a afla de la specialistii ASPOR tot ceea ce nu stiau despre osteoporoza si despre importanta laptelui in prevenirea acestei boli.

Astfel, peste 200 de femei si barbati au facut testul scurt de depistare a riscului de osteoporoza. 80 dintre cei care si-au identificat factori de risc si-au testat apoi, gratuit, densitatea minerala osoasa cu ajutorul unui osteodensiometru, o analiza extrem de utila in depistarea riscului de fractura osteoporotica.

Doar 25% dintre bucurestenii testati au avut rezultate normale in ceea ce priveste densitatea minerala osoasa. Peste 30% dintre cei care s-au testat la osteodensiometrul ASPOR au aflat ca au deja osteoporoza, in timp ce restul de 45% au descoperit ca au osteopenie, stare precursoare osteoporozei.

Osteoporoza depistata intamplator

“Rezultatele acestui test, chiar daca de amploare limitata, sunt ingrijoratoare” atrage atentia Martha Pap, director executiv ASPOR. “Am intalnit femei tinere, de pana in 36 de ani, care si-au facut testul de curiozitate si care au descoperit ca au deja osteoporoza.

Este o dovada ca nu acordam suficienta atentie acestei boli, ca nu-i cunoastem gravitatea si nu stim sa o prevenim printr-o alimentatie echilibrata si prin miscare”, concluzioneaza Martha Pap.

Conform aprecierilor ASPOR, 1 din 3 femei si 1 din 5 barbati sufera o fractura din cauza osteoporozei pe parcursul vietii iar numarul de persoane afectate este prevazut a creste de 2 pana la 3 ori in urmatorii ani.

In Romania, consumul de lapte este inca mult sub media europeana

“Romanii inca neglijeaza acest aliment, consumandu-l sub media europeana. Desi teoretic cu totii ii recunoastem importanta, traind cu sentimentul ca acordam acestui aliment de baza locul cuvenit in dieta zilnica, de fapt noi romanii consumam anual in jur de 37 litri de lapte pe cap de locuitor.

Conform Euromonitor si rapoartelor interne Tetra Pak, in tarile Vest europene media consumului de lapte depaseste 60 litri per capita anual” atrage atentia Catalina Siriteanu, Marketing & Product Management Director, Tetra Pak South Eastern Europe.


 

Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Laura Davidescu: greșeli care ne îngrașă