Ziua Internaţională a bolii Parkinson – 72.000 de lalele oferite românilor

Cu ocazia Zilei Internaţionale a bolii Parkinson, sărbătoritiă în fiecare an pe data de 11 parilie, mii de lalele roşii, simbol al acestei afecţiuni, vor fi împărţiteromânilor, în semn de solidaritate cu pacienţii diagnosticaţi în ţara noastră cu boala Parkinson.
11.04.2014
Ziua Internaţională a bolii Parkinson - 72.000 de lalele oferite românilor

Cu ocazia Zilei Internaţionale a bolii Parkinson, sărbătoritiă în fiecare an pe data de 11 aprilie, mii de lalele roşii, simbol al acestei afecţiuni, vor fi împărţite românilor, în semn de solidaritate cu pacienţii diagnosticaţi în ţara noastră cu boala Parkinson.

Acţiunea este organizată de către Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România, având ca partener Societatea de Neurologie din România, pentru a marca Ziua Internaţională a bolii Parkinson şi urmăreşte informarea şi sensibilizarea populaţiei faţă de realităţile dramatice generate de această afecţiune de care suferă peste 72.000 de români.

Lalelele roşii simbolizează pacienţii diagnosticaţi cu boala Parkinson în România şi vor fi împărţite trecătorilor în trei dintre principalele oraşe din ţară – Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

Datele la nivel mondial arată că 1 din 500 de oameni suferă de boala Parkinson. În acelaşi timp, specialiştii trag un semnal de alarmă: până în anul 2030, numărul pacienţilor afectaţi de boala Parkinson, cu vârsta de peste 50 de ani, cel puţin se va dubla, ajungând la peste 8,7 milioane de cazuri diagnosticate.

Acest context este favorizat  de creşterea incidenţei bolilor neurologice în general, dar şi de îmbătrânirea populaţiei la nivel mondial, această boală fiind mai frecventă la vârste de peste 65 de ani.

Laleaua Roşie, simbolul internaţional al bolii Parkinson

Povestea acestei asocieri a început în 1980, în Ţările de Jos, atunci când J.W.S. Van der Wereld, un horticultor olandez care suferea de Parkinson a creat un soi nou de lalea roşie-albă, pe care a numit-o ulterior laleaua „Doctor James Parkinson“, pentru a-l onora pe cel care a descris pentru prima data afecţiunea, dar şi pentru a marca Anul Internaţional al Persoanelor cu Handicap.

“Pentru fiecare pacient diagnosticat cu boală Parkinson în România, un alt român va primi o lalea roşie, simbol al acestei boli. Acest gest este încărcat de o deosebită emoţie, simbolizândatât boala, cât şi recunoştinţa celor 72.000 de pacienţi faţă de cei din jur, având în vedere că în stadii avansate de boală, aceştia devin din ce în ce mai mult dependenţi de ajutorul şi susţinerea lor. Cu cât se cunosc mai multe despre această afecţiune, cu atât mai mult poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii pacientului. Acţiunile de informare sunt imperative, în contextul în care Parkinson va fi din ce în ce mai răspândită”, declară domnul Dan Răican, Preşedintele Asociaţiei de Luptă Împotriva Bolii Parkinson România.

Boala afectează atât pacientul, cât şi familia lui, fiind una dintre afecţiunile cu implicaţii pe absolut toate nivelurile: fizic, psihic şi emoţional, dar şi social şi economic. Pe plan european, cheltuielile de ordin medical şi social generate de această suferinţă sunt estimate la 13,9 miliarde euro.

Se estimează că, la nivel mondial, 6,3 milioane de persoane suferă de Parkinson, iar incidenţa este în creştere de la an la an. Deşi maladia Parkinson este mai adesea întâlnită la persoane vârstnice, primele simptome pot apărea chiar şi mai devreme de 40 de ani. În general, boala este de aproape de 2 ori mai răspândită în rândul bărbaţilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Anevrismul de aortă ascendentă: simptome și tratament