Zincul din organism poate prezice gradul de severitate al infectării cu COVID-19

Zincul este un element natural prezent în anumite alimente, dar și în suplimentele. Studiile arată o legătură între COVID-19 și zincul din organism.
09.03.2021 | Necsoiu Alexandra
Zincul din organism poate prezice gradul de severitate al infectării cu COVID-19
Zincul din organism poate prezice gradul de severitate al infectării cu COVID-19

În urma unui nou studiu s-a examinat legătura dintre nivelul de zinc din organismul persoanelor internate de COVID-19 și felul în care a progresat boala, dar și revenirea pacientului. Astfel s-a descoperit că participanții cu un nivel scăzut de zinc aveau o rată de mortalitate de 21% comparativ cu 5% în rândul celor care aveau un nivel sănătos de zinc în organism. Zincul este un element natural prezent în anumite alimente, dar și în suplimentele alimentare.

Corpul uman are nevoie de zinc pentru o bună funcționare, mai ales că sute de enzime au nevoie de acesta pentru a sintetiza proteina, ADN-ul, sistemul imunitar și vindecarea rănilor. Zincul posedă efecte antiinflamatorii și are o activitate antivirală directă. Ca rezultat, deficitul de zinc reduce răspunsul sistemului imunitar.

În rândul persoanelor cu infecții virale precum SARS-CoV-2, sistemul imunitar este responsabil pentru modul în care se previne penetrarea virusului în organism și, indiferent dacă ești asimptomatic sau te confrunți cu o formă severă a bolii, nivelul de zinc din organism reprezintă un factor de risc.

Zincul, un factor de risc

Oamenii de știință au examinat efectele suplimentelor cu zinc pentru a bloca replicarea în laborator a virusului SARS-CoV-2. Pentru că este un element esențial în menținerea procesului biologic, alterarea nivelului de zinc din corp crește susceptibilitatea la infecții și răspunsul inflamator.

Studiul apărut în jurnalul Nutrients prezintă date analizate de la 249 de adulți infectați cu COVID-19 în perioada 9 martie 2020- 1 aprilie 2020. Media de vârstă a participanților era de 65 de ani, dintre care 51% bărbați. 28% dintre participanți au avut nevoie de terapie intensivă și 9% au decedat la spital.

Cum s-a îmbunătățit starea de sănătate?

Aproximativ 23% dintre participanți aveau un nivel scăzut de zinc în organism, ceea ce a însemnat că s-au confruntat cu riscul de a experimenta o formă severă, dar și cu un nivel crescut ai markerilor inflamatori. Pentru participanții cu un nivel adecvat de zinc, timpul de recuperare a fost de trei ori mai puțin (8 zile versus 25 de zile, respectiv). Indivizii cu un nivel scăzut de zinc aveau o rată de mortalitate de 21% spre deosebire de grupul de indizivi cu o cantitate de zinc normală, care aveau o rată de mortalitate de 5%.