Zile caniculare – cum le facem faţă?

Multe persoane au probleme de sănătate din cauza căldurii ridicate. Câteva măsuri de prevenţie însă ne pot scuti de complicaţiile zilelor caniculare.
Zile caniculare – cum le facem faţă?
Zile caniculare - cum le facem faţă? foto 123rf

Temperaturile foarte ridicate pot aduce cu ele victime ale caniculei. Serviciile de urgenţă ale spitalelor trebuie să fie pregătite şi să suplimenteze numărul de ambulanţe pentru a ajuta oamenii aflaţi în dificultate anunţă Ministerul Sănătăţii. Dar şi populaţia trebuie să respecte câteva reguli de bază – hidratare, evitarea expunerii la soare în timpul amiezii, evitarea muncilor câmpului şi a alcoolului.

La solicitarea autorităţilor, direcţiile de sănătate publică şi serviciile de urgenţă prespitaliceşti au activat planurile de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să fie reduse.
O măsură importantă este asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă, asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare, şcolare, precum şi din unităţile hoteliere şi cele de alimentaţie, punctele de prim ajutor, unităţile sanitare private de pe Litoral şi din Delta Dunării, conform oficialilor Ministerului Sănătăţii.

Hidratarea şi consumul de fructe şi legume – obligatorii

În ceea ce priveşte populaţia, Ministerul Sănătăţii recomandă să fie urmate sfaturile medicilor şi să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

A se evita munca pe câmp, plaja şi alcoolul

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) care deshidratează organismul sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise

Muşchi file - ce chimicale conţine?
Muşchi file - ce chimicale conţine?
Cel mai nou articol Video: