Virusul care ne prostește. Aproape jumătate din persoanele testate sunt purtătoare

11.04.2021
Virusul care ne prostește. Aproape jumătate din persoanele testate sunt purtătoare
Sursa foto: Shutterstock

Virusul care ne prostește există și a fost descoperit în urmă cu mai mulți ani de o echipă de cercetători americani, din întâmplare.

Acest virus este capabil să ne afecteze funcțiile cognitive, respectiv memoria, emoțiile și capacitatea de învățare și de orientare în spațiu, scrie independent.co.uk.

Virusul specific algelor verzi nu a primit încă un nume sofisticat – acesta a fost denumit virusul ATCV-1 de către oamenii de știință de la Universitatea din Nebraska, cei care l-au descoperit pur întâmplător, în gâtul unui bărbat.

Uimiți de prezența acestui virus la om, savanții au decis să testeze aleator 92 de persoane. Spre surprinderea lor, 40 dintre persoane erau purtătoare ale acestui virus care ne prostește.

Deși nu își pot explica modul în care a ajuns acest virus la oameni, savanții spun că nu este neobișnuit ca microorganismele din apă să ajungă la oameni, chiar dacă aceștia nu au fost în contact direct cu algele respective.

Pentru a ajunge la concluzia „virusul care ne prostește”, experții au realizat un studiu care a evaluat performanțele cognitive ale purtătorilor. Astfel, au descoperit că purtătorii au avut rezultate mai slabe la testele pentru măsurarea vitezei, a abilităților vizuale și a atenției.

De asemenea, savanții un infectat 30 de șoareci de laborator cu virusul ATCV-1 și i-au supus la o serie de teste care le măsurau acestora funcțiile cognitive.

Rezultatul? Șoarecii infectați au avut nevoie de mai mult timp pentru a explora configurația labirintului în comparație cu șoarecii sănătoși.

Recomandare video
Tenul gras: îngrijire, curățare, ingrediente pe care să le folosești