Virusolog român în SUA: S-a lucrat la vaccinul anti-COVID cât pentru 10 ani de cercetări

24.11.2020
Virusolog român în SUA: S-a lucrat la vaccinul anti-COVID cât pentru 10 ani de cercetări
Vaccinul Pfizer/ FOTO: Shutterstock

Virusologul român stabilit în SUA Costel Atanasiu a oferit un argument de necontestat pentru care oamenii trebuie să aibă încredere într-un vaccin anti-COVID creat atât de rapid. Expertul a făcut aceste declarații în cadrul webinarului organizat de publicația online Gândul, alături de Asociația Medici pentru România și de partenerul lor, Sanador.

„O întrebare foarte bună e cum putem avea încredere într-un vaccin care a fost făcut așa repede.

Lumea trebuie să înțeleagă că s-a făcut un efort enorm. Foarte multe laboratoare și-au abandonat proiectele și au început să lucreze pe acest virus. S-au publicat 80.000 de articole pe COVID și SARS-CoV-2, în general pe un virus se publică cam 1.000 de articole pe an.

Lumea trebuie să stea liniștită pentru că la nivelul de cercetare s-au recuperat cei 10 ani de cercetări. Atât de mult s-a lucrat și atât de mulți bani au fost implicați în acest proces”, a explicat Costel Atanasiu, virusolog român stabilit în SUA.

O mutație importantă a SARS-CoV-2 a apărut în Europa și s-a întors în China

„Virusul are o rată foarte mică de mutageneză, ceea ce este foarte bine. Dar este o cantitate foarte mare de virus în populație. Și chiar și această rată mica a dus la 15.000 de mutații. Majoritatea vaccinurilor sunt împotriva proteinei spike, proteina de suprafață, care interacționează cu receptorul uman. Nu toate mutațiile sunt importante. Sunt unele esențiale și altele care nu fac nimic.

Un aminoacid, acidul aspartic, a fost înlocuit de glicină. Această mutație e importantă și afectează virusul. Ea a apărut prima oară în Europa și chiar s-a întors înapoi în Asia. (Mutația n.r.) Îl face mai infecțios, nu neapărat se transmite mai rapid, ci s-a constatat că este și o cantitate de virus mai mare la persoanele respective”, a spus virusologul.

Când va începe imunizarea împotriva COVID-19

„Nu cred că se va imunizat nimeni până la sfârșitul anului. Se preconizează că imunizarea va începe din primăvară cu aceste două vaccinuri. Sunt multe vaccinuri, nu trebuie să ne punem baza doar în acestea două (Moderna și Pfizer). Ieri a apărut un al treilea vaccin, de la AstaZeneca, și vor mai apărea. În momentul de față sunt peste 100 de vaccinuri care au rezultate promițătoare, dar nu s-a terminat faza de testare.

Moderna și Pfizer au testat pe un număr foarte mare de persoane. De 35-45.000 de oameni. În general, testările se fac pe 3.000-4.000”, adaugă Costel Atanasiu.

Expertul a explicat însă și care este singura problemă în privința vaccinului anti-COVID.

„Singura problemă e că nu avem cum să știm dacă vreunul dintre aceste efecte secundare ar putea avea efecte pe termen lung”, a precizat virusologul.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador