Viitorii neurochirurgi români, prezenţi la cel de-al 39-lea Congres al Societăţii Române de Neurochirurgie

Zeci de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, dar şi rezidenţi neurochirurgi au luat parte la cel de-al 39-lea Congres al Societăţii Române de Neurochirurgie (SRN), cu participare internaţională, desfăşurat la Cercul Militar Naţional, între 19-21 septembrie, alături de reprezentanţii tuturor centrelor de neurochirurgie din România.
24.09.2013
Viitorii neurochirurgi români, prezenţi la cel de-al 39-lea Congres al Societăţii Române de Neurochirurgie

Zeci de studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, dar şi rezidenţi neurochirurgi au luat parte la cel de-al 39-lea Congres al Societăţii Române de Neurochirurgie (SRN), cu participare internaţională, desfăşurat la Cercul Militar Naţional, între 19-21 septembrie, alături de reprezentanţii tuturor centrelor de neurochirurgie din România.

În cadrul congresului au fost abordate teme de actualitate precum patologia neuro-oncologică, a doua cauză de mortalitate în rândul populaţiei întregului glob şi a treia cauză de deces, în România, în rândul populaţiei cu vârstă între 40-60 de ani, precum şi patologia vasculară neurochirurgicală.

“Cancerul creierului afectează populaţia activă, matură, cu responsabilităţi sociale, profesionale şi familiale, deci drama lor se răsfrânge asupra unui grup mai mare. Primele semne ale acestui cancer, care trebuie să ne îndrume către medic, sunt pierderea neaşteptată a conştienţei, mişcări involuntare ale mâinii sau piciorului, modificarea comportamentului în societate şi familie, dar şi durerile de cap”, a subliniat prof. univ. dr. Mircea Gorgan, preşedintele SRN, menţionând totodată că printre cauzele producerii acestor afecţiuni se numără: noxele emanate de lacuri şi vopsele volatile, infecţiile virale, dar şi munca în condiţii care stimulează anumite organe, precum munca într-un mediu radioactiv sau într-un mediu cu vibraţii şi unde sonore.

Tânăra generaţie, în atenţia neurochirurgilor români

Ceremonia de deschidere a evenimentului a strâns laolaltă personalităţi importante ale lumii medicale neurochirurgicale şi nu numai. Printre acestea se numără: ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, Prof. I. Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, academicianul Constantin Popa, membru al Academiei Române, Prof. I. Florian, fostul preşedinte al SRN, Col. Dr. A. Ranetti, director-comandant al Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” din Bucureşti.

“Societatea Română de Neurochirurgie îşi propune prin aceste evenimente să îndrume tinerele generaţii din punct de vedere uman şi profesional prin expunerea bilanţului realizărilor generale ale societăţii. Evenimentul are totodată valoarea unor cursuri de educaţie medicală continuă în vederea perfecţionării corpului român de neurochirurgie”, a declarat în cadrul ceremoniei de deschidere a congresului prof. univ. dr. Mircea Gorgan.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a ţinut să sublinieze participarea numeroasă a tinerilor studenţi la Medicină, menţionând că “avem generaţii pe care ne putem baza mai departe şi, dumneavoastră, tinerii, sunteţi astăzi norocoşi pentru că aveţi în faţă asemenea profesionişti de la care puteţi să învăţaţi, de la care puteţi să căpătaţi cele mai bune cunoştinţe şi mai departe să puteţi să performaţi.”

Subliniind importanţa pe care astfel de manifestări ştiinţifice o au în viaţa medicală, prof. univ. dr. Ioan Lascăr, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, a declarat: “Neurochirurgia românească este o specialitate de excelenţă, o specialitate de vârf în rândul specialităţilor chirurgicale, o specialitate dependentă atât de progresul tehnologic, cât şi de competenţa şi abilităţile personale ale membrilor acestei comunităţi de elită a medicinei româneşti.”

Neurochirurgia românească, în plin proces de dezvoltare

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Mircea Gorgan a vorbit şi despre progresele înregistrate în ultima perioadă în domeniul neurochirurgiei prin înfiinţarea de noi centre cu această specializare, în spitalele judeţene, în oraşe precum Argeş, Prahova, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Braşov, Deva, Arad, Suceava, Brăila, Bacău. “Strădania SRN s-a îndreptat şi către întărirea centrelor universitare în plină dezvoltare precum cele din Târgu Mureş, Oradea, Timişoara, Constanţa”, a adăugat acesta.
Mai mult decât atât, profesorul Gorgan a menţionat că “la ora actuală, neurochirurgia se implică în vindecarea unor pacienţi care altădată erau fără speranţă, cum sunt epilepticii şi cei suferinzi de boala Parkinson”, acesta fiind un motiv în plus pentru organizarea unor astfel de manifestări ştiinţifice şi profesionale.

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Platou de post rapid de făcut și foarte sănătos
Recomandări: