Viața de cuplu, în pandemie. Psiholog român explică cum evităm conflictele, despărțirile și traumele induse copiilor

Gabriela Manolescu, psiholog, a vorbit despre viața de cuplu, în pandemie, dar și cum evităm conflictele, despărțirile și traumele induse copiilor.
15.10.2020 | Alexandra Necsoiu
Viața de cuplu, în pandemie. Psiholog român explică cum evităm conflictele, despărțirile și traumele induse copiilor
Viața de cuplu, în pandemie. Psiholog român explică cum evităm conflictele, despărțirile și traumele induse copiilor

Webinarul LIVE – Traumele și efectele pandemiei asupra sănătății mintale!, organizat de publicația online Gândul, alături de Asociația Medici pentru România și de partenerul lor, Sanador, a avut loc pe 15 octombrie, ale cărui gazde au fost Beatrice Osanu, redactor șef al publicației ”Ce se Întâmplă, Doctore?” și Alex Costache, președintele Asociației Medici pentru România.

Cei doi au intrat în dialog atât cu experți, psihiatri, psihologi și psihoterapeuți, cât și cu persoane care au contractat virusul SARS-CoV-2 și au manifestat diferite forme ale bolii COVID-19, de la asimptomatici până la forme severe care au necesitat internare la terapie intensivă. Specialiștii au încercat să explice efectele pandemiei asupra psihicului uman și ce ar trebui să facem pentru a depăși cu bine aceste timpuri noi.

Schimbări în viața de cuplu, în pandemie

Aflăm de la Gabriela Manolescu, psiholog, cum sunt afectate relațiile de cuplu în pandemie, dar și care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpină. De asemenea, să nu uităm situațiile tensionate care apar și aduc cu ele creșteri ale cazurilor de violență domestică în cuplu.

”Din păcate pandemia a dus cu ea nu doar o presiune pe sănătatea fiecăruia dintre noi, ci și asupra relațiilor noastre. Relațiile de cuplu, și nu doar ele, au avut nevoie să se redefinească pe parcursul acestei perioade, iar partenerii să se readapteze unul la celălalt. Din păcate în cuplurile care aveau deja dificultăți înainte de pandemie au apărut conflicte majore. Timpul petrecut împreună, de cele mai multe ori într-un spațiu limitat, a făcut ca interacțiunea dintre cei doi parteneri să fie mai dese, iar în unele cazuri mult mai conflictuale. Cauzele puteau fi de la cele mai banale situații, până la lucrurile definitorii ale relației de cuplu.

Presiunea muncii făcută de acasă, noile responsabilități apărute ca urmare a apariției unei noi rutine zilnice, lipsa banilor, incertitudinea generală prezența copiilor, au dus la dezechilibre importante în viața acestora, iar toate acestea s-au trasformat în provocări zilnice la care nu au reușit să facă față, neavând resursele emoționale disponibile pentru acest lucru”, explică Gabriela Manolescu, psiholog.

Ambii parteneri, infectați cu COVID-19. Problemele se accentuează?

Aflăm de la specialist ce se întâmplă atunci când ambii parteneri sunt diagnosticați cu COVID-19 și dacă această situație poate accentua problemele de cuplu.

”Pe lânga incertitudinea din mediul exterior apare și anxietatea legată de ceea ce se va întâmpla cu el sau cu ea sau chiar cu amândoi. Scenariile pe care partenerii le creează sunt cele de panică pentru că apar atât de mulți triggeri (n.r- delanșatori) în viața lor încât este nevoie de foarte multă susținere emoțională din partea fiecăruia pentru a putea face față acestei situații cu care nu s-au mai întâlnit până acum. Fiecare dintre ei are nevoia să fie înțeles și să fie ajutat de celălalt pentru a trece prin acest moment dificil. Este un moment de cumpănă pentru cuplu”, explică Gabriela Manolescu, psiholog.

Cum evităm conflictele, despărțirile și traumele induse copiilor

Dacă înainte ne plângeam că nu petrecem suficient timp împreună, acum ne plângem că stăm prea mult unii cu ceilalți. Specialistul explică cum putem gestiona situațiile și evita despărțirile și conflictele, dar mai ales cum să evităm afectarea copiilor. La rândul lor, copiii pot fi afectați de tensiunile și traumele induse de violența domestică.

”Cred că pandemia ne-a făcut să ne întrebăm și legat de relațiile pe care le avem și oamenii cu care trăim. Ne-a făcut să fim mai curiosi vizvi de persoana care este cu adevărat lângă noi în aceste momente. La bază oricărei relații bune stă comunicarea și îmi doresc ca oamenii să înțeleagă că pentru a fi într-un cuplu sănătos este important să descopere sau redescopere comunicarea. Este valabil și în cazul cuplurilor care au copii, dar și a celor care nu au copii. Chiar dacă uneori apar conversațiile dificile este important ca fiecare partener să fie prezent în conversație, să fie alături de celălalt, să-i dea voie să se exprime fără a-l judeca, să nu dezgroape subiecte vechi din trecut și să creeze împreună rutine noi”, explică Gabriela Manolescu, psiholog.

Recomandări: