Verifică-ţi gratuit sănătatea ochilor! „Vederea nu are preţ”

Bucureştenii sunt invitaţi în perioada 11-12 octombrie 2014 să îşi verifice starea de sănătate a ochilor, în cadrul unei campanii derulate de Fundaţia Dr. Schmitzer. Acţiunea se va desfăşura în Parcul Lumea Copiilor (intrarea de lângă Palatul Copiilor), între orele 10.00 – 17.00.
Verifică-ţi gratuit sănătatea ochilor! „Vederea nu are preţ”

Bucureştenii sunt invitaţi în perioada 11-12 octombrie 2014 să îşi verifice starea de sănătate a ochilor, în cadrul unei campanii derulate de Fundaţia Dr. Schmitzer, în colaborare cu Primăria Sectorului 4 din Bucureşti.

Acţiunea se va desfăşura în Parcul Lumea Copiilor (intrarea de lângă Palatul Copiilor), între orele 10.00 – 17.00.

Consultaţia este complet nedureroasă, durează doar câteva secunde şi oferă rezultatele pe loc.

Campania „Vederea nu are preţ” a debutat în anul 2009, pe parcursul a 5 ani fiind consultaţi peste 4.000 de bucureşteni, dintre care 200 au fost identificaţi cu probleme la nivel ocular.

Fundaţia Dr. Schmitzer doreşte, prin intermediul acestei campanii, să aducă în atenţia publicului general cât de important este screeningul în depistarea glaucomului, o afecţiune care lasă fără vedere aproximativ 12 milioane de oameni la nivel mondial.

Măsurarea tensiunii intraoculare poate depista în stadiul incipient această maladie, astfel încât tratamentul să fie cât mai eficient iar vederea să nu fie afectată.  O tensiune intraoculară crescută reprezintă principalul factor de risc pentru glaucom.

Măsurarea presiunii intraoculare, mai ales pentru pacienţii de peste 45 de ani, este obligatorie.

Pe de o parte, pentru că este singurul mod în care putem preveni apariţia glaucomului – o boală ce nu poate fi vindecată şi care ne poate duce la orbire – iar, pe de altă parte, pentru că acesta este o afecţiune care nu doare, care se instalează lent, fără să anunţe, iar în momentul în care ne dăm seama, este mult prea târziu.

De aceea este important pentru fiecare dintre noi să facem cel puţin un consult amănunţit al ochilor în fiecare an, spune dna Dr. Speranţa Schmitzer, medic Primar la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucureşti, preşedinte al Fundaţiei Dr. Schmitzer şi fondator al Clinicii Oftalmestet.

Campania de măsurare a presiunii intraoculare va implica trei medici oftalmologi ai Clinicii Oftalmestet, precum şi alţi reprezentanţi ai aceleiaşi clinici, ce vor înscrie pacienţii în baza de date şi vor nota rezultatetele. De asemenea, pacienţii suspecţi de glaucom vor primi vouchere pe baza cărora vor putea beneficia de consultaţie gratuită, reducere la investigaţii şi tratamente gratuite pentru o lună la Clinica Oftalmestet.

În România există aproximativ 160.000 de persoane care suferă de glaucom.

Factori de risc în apariţia glaucomului

  • Vârsta peste 40 de ani
  • Diabetul
  • Hipertensiunea arterială
  • Istoricul familial de glaucom
  • Miopia
  • Tratamentul cu steroizi.

Glaucomul este o boală progresivă, ireversibilă, care duce în final la orbire. Orice pierdere de vedere care s-a produs înainte de diagnosticarea glaucomului este imposibil de tratat ulterior. De aceea, diagnosticarea precoce şi tratamentul sub supravegherea unui oftalmolog reprezintă elementele cele mai importante în prevenirea şi stoparea evoluţiei glaucomului.

Sponsorii campaniei „Vederea nu are preţ” sunt Ewopharma AG, HelpNet, Computerland, Societatea Română de Chirurgie Oculoplastică şi Clinica Oftalmestet.