Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 a cauzat, oficial, decesul a 3 români. Niciunul nu era vaccinat anti-COVID

13.07.2021
Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 a cauzat, oficial, decesul a 3 români. Niciunul nu era vaccinat anti-COVID
Sursa foto: Shutterstock

Varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 stârnește îngrijorare în rândul autorităților. Până la acest moment au fost confirmate 3 decese cauzate de varianta Delta, toate survenind la persoane care nu se vaccinaseră anti-COVID. 

Primul deces cauzat de infectarea cu această variantă a coronavirusului a fost înregistrat în România în 24 iunie. Persoana respectivă avea 72 de ani, era din județul Argeș și nu fusese vaccinată anti-COVID.

În data de 7 iulie au fost anunțate de către Institutul Național Sănătate Publică încă două decese cauzate de varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Este vorba despre doi bărbați din Bacău, unul de 62 de ani, celălalt de 35 de ani, ambii suferind de afecțiuni preexistente și fără să fi fost vaccinați anti-COVID.

Despre varianta Delta a virusului SARS-CoV-2

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro, varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 (varianta B1617.2 sau tulpina indiană) este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Vacinarea cu schemă completă oferă protecție față de boala COVID-19, scade riscul de internare, riscul de complicații și de deces.

În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București.

La o parte dintre infecțiile cu tulpina Delta nu s-au identificat origini din import, ci au fost dobândite pe teritoriul național, ceea ce denotă posibilitatea transmiterii comunitare.

  • Varianta Delta este mai transmisibilă decât celelalte variante;
  • Atât într-o țară cu acoperire vaccinală mai crescută (UK), cât și într-o țară cu acoperire vaccinală mai scăzută (India), varianta Delta a devenit rapid predominantă;
  • Vaccinurile își mențin o eficiență crescută în prevenirea bolii simptomatice și a spitalizării, dacă se administrează schema completă;
  • Este absolut necesară creșterea acoperirii vaccinale pentru limitarea transmiterii și reducerea efectelor variantei Delta.
Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă