Vaccinul fără ac anti-COVID, autorizat în India. Cât de eficient este și cum se administrează

05.09.2021
Vaccinul fără ac anti-COVID, autorizat în India. Cât de eficient este și cum se administrează
Sursa foto: pharmajet.com

Vaccinul fără ac anti-COVID pe bază de plasmide (secvențe de ADN) a primit autorizație pentru utilizare în situații de urgență în India, pentru persoane cu vârsta peste 12 ani. Serul ZyCoV-D se administrează fără utilizarea unui ac, în trei doze, la distanță de 28 de zile.

Vaccinul fără ac anti-COVID previne simptomele bolii în proporție de 67% și va fi folosit în India chiar din această lună, potrivit Nature.

Compania Cadila Healthcare a anunțat că poate produce 50 de milioane de doze din acest vaccin anti-Covid până la începutul anului 2021.

Vaccinul ZyCoV-D a fost testat pe 28.000 de voluntari adulți, în care a fost inclus un grup de 1.000 de copii și adolescenți cu vârste între 12 și 18 ani, serul fiind „sigur și foarte bine tolerat” inclusiv pe această grupă de vârstă, notează cercetătorii.

Reacțiile adverse temporare pot include febră, durere la locul injectării serului și moleșeală.

Sursa foto: zyduscadila.com

Datorită faptului că ultima etapă a studiului clinic s-a derulat în perioada de apogeu al celui de-al doilea val de infecții din India, dezvoltatorul vaccinului consideră că asta reafirmă „eficiența serului împotriva tulpinilor mutante” ale coronavirusului, mai ales împotriva variantei Delta.

Vaccinul anti-COVID fără ac pe bază de plasmide care conțin informație genetică „învață” sistemul imunitar să lupte împotriva virusului real.

Se administrează în 3 doze, la distanță de 28 de zile. Poate fi depozitat la temperaturi cuprinse între -2 și 8 grade Celsius și este stabil timp de cel puțin 3 luni la 25 de grade Celsius.

Spre deosebire de vaccinurile cu ac care se administrează intramuscular, ZyCoV-D este administrat cu ajutorul unui dispozitiv transcutanat care utilizează un flux mic de fluid ce penetrează pielea.

Procedura nu este deloc dureroasă, dispozitivul fiind doar ușor presat, pentru ca serul să pătrundă între două straturi ale pielii.

Plasmidele transportă apoi informația către celule pentru a forma proteina-țepușă, pe care virusul SARS-CoV-2 o folosește pentru a se agăța și intra în celulele umane.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Salată cu paste și jambon de curcan