Vaccinul anti-COVID. De ce trebuie să ne vaccinăm, chiar dacă rata mortalității este de „doar” 2%?

Vaccinul anti-COVID încetinește răspândirea virusului SARS-CoV-2, prevenind astfel îmbolnăvirea categoriilor la risc ce pot dezvolta complicații.
15.12.2020 | Paula Rotaru
Vaccinul anti-COVID. De ce trebuie să ne vaccinăm, chiar dacă rata mortalității este de „doar” 2%?

Publicarea primelor informații despre vaccinurile candidate împotriva COVID-19 a intensificat propagarea, pe rețelele sociale, a postărilor potrivit cărora vaccinul ar fi inutil.

Știre falsă răspândită de Christian Perronne, medic infecționist francez

Pornind de la o scrisoare publicată pe Facebook de către Christian Perronne, șef al Departamentului de Boli Infecțioase la spitalul Garches, Franța, s-a răspândit afirmația că vaccinul ar fi inutil întrucât rata de supraviețuire în urma infectării este oricum ridicată.

Potrivit platformei oficiale vaccinare-covid.gov.ro, această afirmație este înșelătoare, deoarece ignoră factori esențiali care determină utilitatea unui vaccin, precum:

  • încetinirea transmisibilității virusului,
  • potențiale efecte debilitante pe termen lung în urma infecției,
  • riscul în urma infecției este diferit de la o categorie a populației la alta.

Rata de supraviețuire în urma bolii în sine nu este suficientă pentru a determina dacă dezvoltarea unui vaccin este sau nu utilă. Un virus cu efecte amenințătoare la adresa vieții, dar cu transmisibilitate scăzută, ar putea ajunge să pună în pericol viața unui număr mai mic de oameni decât un virus mai puțin agresiv, dar care infectează populația la nivel global.

Rata mortalității COVID-19 în România – 2%. Fără vaccin, dacă întreaga populație s-ar infecta, numărul deceselor ar depăși 350.000

Cu cât se infectează mai multe persoane, cu atât numărul persoanelor a căror viață poate fi pusă în pericol în urma infecției crește.

La data publicării acestui material, rata mortalității în România se situează în jurul cifrei de 2%.

Dacă raportăm această cifră la scenariul în care întreaga populație ar fi infectată, fără a lua în considerare și alți factori, descoperim că numărul deceselor ar putea depăși cifra de 350.000, notează platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Infecția cu SARS-CoV-2 poate conduce la sechele pe termen lung

Un alt factor important îl reprezintă efectele infecției pe termen mediu și lung, efecte care sunt de luat în calcul când se pune problema necesității unui vaccin.

De exemplu, poliomielita poate provoca paralizie permanentă, chiar dacă un pacient supraviețuiește.

Un număr tot mai mare de studii științifice demonstrează că infecția cu SARS-CoV-2 poate conduce la sechele pe termen lung, precum:  leziuni pulmonare, afecțiuni cardiace, afecțiuni neurologice, tulburări de coagulare, afectarea sistemică a țesuturilor.

Nu în ultimul rând, ar trebui luat în considerare faptul că impactul infecției este diferit de la o categorie a populației la alta.

De exemplu, rata de vindecare pentru COVID-19 este mult mai mică pentru persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente, cum ar fi afecțiunile pulmonare cronice, obezitatea, bolile renale cronice, hipertensiunea arterială, diabetul.

Pentru segmentele de populație cu astfel de afecțiuni preexistente, vaccinul reprezintă măsura de protecție cea mai rapidă, sigură, eficientă.

Recomandări:
Fără mască în aer liber din 15 mai. Ce alte restricții sunt eliminate
Fără mască în aer liber din 15 mai. Ce alte restricții sunt eliminate
Starea de bine este influențată de alimentație și de somn
Starea de bine este influențată de alimentație și de somn