Vaccinarea în Israel – date preliminare arată că vaccinul anti-COVID ar putea împiedica transmiterea virusului

20.01.2021 | Paula Rotaru
Vaccinarea în Israel – date preliminare arată că vaccinul anti-COVID ar putea împiedica transmiterea virusului
Sursa foto: profimediaimages.ro

Țara cu cea mai crescută rată de vaccinare împotriva COVID-19, Israel, a dat publicității un studiu care relevă date foarte importante privind transmiterea virusului după vaccinare.

Potrivit unei cercetări realizate pe un grup de 102 persoane, 98% dintre cele care au primit a doua doză de vaccin anti-COVID Pfizer & BioNTech au dezvoltat de 6 până la de 20 de ori mai mulți anticorpi, la o săptămână de la rapel, în comparație cu cele care au trecut prin boală.

Un titru (concentrație) crescut de anticorpi anti-SARS-CoV-2 este asociat cu un răspuns imun mai puternic, ceea ce arată că vaccinul ar putea reduce semnificativ transmisibilitatea virusului SARS-CoV-2, precum și riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19, în eventualitatea infectării.

Rezultatele sunt încurajatoare și este rezonabil să afirmăm, chiar dacă suntem abia la început și acest studiu este de mică amploare, că persoanele vaccinate sunt mai puțin contagioase în cazul infectării. Cu toate acestea, suntem precauți în continuare, trebuie să investigăm mai mult, a declarat autorul studiului, profesorul Gili Regev-Yochay, de la Sheba Medical Centre din Tel Aviv, pentru publicația International Business Times.

Anticorpii sunt esențiali pentru sistemul imunitar – pe de o parte, ei distrug virusul, iar pe de altă parte, „îl marchează”, astfel încât celulele albe să îl recunoască și să îl neutralizeze rapid.

Campania de vaccinare a început în Israel pe 20 decembrie. Până la acest moment, au fost vaccinate aproape 2,8 milioane de persoane – asta înseamnă că, din 100 de persoane, 32 au fost vaccinate -, în condițiile în care populația totală a Israelului este de 8,88 milioane de locuitori.

Aproximativ 300.000 de israelieni au primit deja a doua doză de vaccin anti-COVID, printre aceștia regăsindu-se cu precădere personalul medical.

Pe 18 ianuarie a fost doborât recordul de noi cazuri de coronavirus în Israel – peste 10.000 de teste au fost raportate pozitive, din cele 100.000 realizate. Luând în considerare aceste cifre crescute, autoritățile au decis să prelungească lockdown-ul până la sfârșitul lunii ianuarie și să accelereze procesul de vaccinare.

Prioritate la vaccinarea împotriva COVID-19 în această țară au medicii și personalul din domeniul sanitar, rezidenții din căminele de bătrâni, personalul îngrijitor, persoanele cu vârste peste 60 de ani, cele aflate în categoriile de risc și cu afecțiuni preexistente.

La fel ca în România, în ultima etapă de vaccinare va fi populația generală, sănătoasă, cu excepția minorilor sub 16 ani (în cazul vaccinului Pfizer) sau 18 ani (în cazul vaccinului Moderna).