Vaccinarea anti-COVID cu a treia doză începe în octombrie, în România, anunță Valeriu Gheorghiță

07.09.2021
Vaccinarea anti-COVID cu a treia doză începe în octombrie, în România, anunță Valeriu Gheorghiță
Valeriu Gheorghiță a anunțat că românii vor începe vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID, în octombrie/ Foto: Shutterstock

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 va începe în România în octombrie, spune Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV).

Valeriu Gheorghiță a precizat, de asemenea, ce măsuri se vor lua în cadrul programului de vaccinare a persoanelor din unitățile de învățământ

„În vederea limitării riscului infectării cu SARS-CoV-2, se va desfășura o campanie specială pentru vaccinare în unitățile de învățământ.

Este important de precizat că această acțiune de vaccinare se derulează pentru o perioadă de două luni. Practic, pentru sistemul preuniveristar – activitatea de vaccinare debutează în 13 septembrie și se va încheia pe 15 noiembrie, iar pentru învățământul universitar – debutează la 1 octombrie și se finalizează pe 1 decembrie.

Pentru învățământul preuniversitar, acțiunea de vaccinare se desfășoară în trei modalități: fie prin echipe mobile de vaccinare, fie prin înființarea unor cabinete de vaccinare sau prin arondarea unităților de învățământ la centrele de vaccinare din proximitate.

Pentru învățământul universitar, se vor organiza cabinete de vaccinare în incinta cabinetelor medicale din campusurile universitare/ în alte spații corespunzătoare. Vaccinarea se va asigura fie de personalul medico-sanitar propriu, fie de echipe mobile de vaccinare”, spune Valeriu Gheorghiță, potrivit Gândul.

Ce trebuie să faci dacă vrei să te vaccinezi

„Ne dorim ca pentru fiecare unitate de învățământ să fie stabilit modul în care se va desfășura vaccinarea”, adaugă Valeriu Gheorghiță.

„La acest moment, programarea prin platformă nu este necesară. Locația și programul centrului de vaccinare la care unitatea de învățământ este arondată trebuie să fie afișată la loc vizibil în incinta unității de învățământ.

Minorii care vor să se imunizeze vor fi însoțiți de aparținătorii adulți”.

A treia doză de vaccin anti-COVID

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19 va începe în România în octombrie, mai spune Valeriu Gheorghiță.

Referitor la treia doză de vaccin, Valeriu Gheorghiță a declarat că „vorbim de administrarea unei doze suplimentare de vaccin la anumite categorii de persoane: imunodeprimate, respectiv cele aflate după un transplant, au afecţiuni oncologice, HIV netratat sau în stadiu avansat, etc. vor primi o doză suplimentară de vaccin. Practic, aceşti bolnavi au ca indicaţie trei doze de vaccin în prima schemă de vaccinare, în loc de două doze. Această autorizație a fost deja acordata de Agenția Europeană a Medicamentului.

„După ce vom avea recomandările necesare, vom putea organiza şi în România cele două tipuri de abordare. Repet: o doză suplimentară în cadrul schemei iniţiale de vaccinare pentru persoanele imunodeprimate – şi aici urmează să definim cu ajutorul comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătăţii care sunt acele categorii de afecţiuni care au indicaţie de a primi trei doze de vaccin – şi rapelul la cel puţin 6 luni pentru aceleaşi categorii de persoane, la care se include, evident, şi restul populaţiei. Pentru luna octombrie – începutul lunii octombrie – ne propunem să demarăm şi în România această etapă cu condiţia să avem până la acel moment poate etapele premergătoare legate de recomandările internaţionale”, a spus coordonatorul campaniei de vaccinare.

Numărul de cazuri de COVID-19 a depășit 2.000, în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat, marti, 07 septembrie 2021, că au fost diagnosticate de 2.033 noi cazuri Covid-19, din 17.078 de teste RT-PCR și 28.352 de teste rapide antigenice. 426 persoane sunt internate la ATI. S-au înregistrat 48 decese.

Până astăzi, 7 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 1.109.076 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.059.637 de pacienți au fost declarați vindecați.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador