Unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator

Unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator. Peste 3% din populaţia adultă este afectată de acest tip de durere, iar cei mai predispuşi sunt bărbaţii.
04.10.2016
Unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator

Unul din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator. Peste 3% din populaţia adultă este afectată de acest tip de durere, iar cei mai predispuşi sunt bărbaţii.

În cadrul celei de-a doua ediţii a campaniei „Nu-ţi întoarce spatele!”, dedicate luptei împotriva durerilor de spate de tip inflamator, Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie vor organiza o caravană de informare care va vizita şase puncte centrale din Bucureşti.

Medicii specialişti atenţionează asupra faptului că, în cazul acestei afecţiuni, durata de timp în care se stabileşte diagnosticul corect poate ajunge şi la 10 ani, ceea ce duce la agravarea bolii. De aceea, iniţiatorii campaniei îşi propun să contribuie la reducerea timpului de diagnostic şi la creşterea ratei de prezentare la medicul de familie şi medicul specialist reumatolog pentru a investiga simptomele specifice durerii de spate de tip inflamator.

„Bolile care cauzează durere de spate inflamatorie pot afecta în mod serios viaţa pacienţilor, astfel încât diagnosticul precoce şi aplicarea unui tratament adecvat sunt necesare pentru prevenirea sau reducerea deficitului funcţional şi îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor afectaţi. De aceea, prin această campanie, îndemnăm cât mai multe persoane să intre pe website https://www.durereadespate.ro/autoevaluare/ sau pe pagina de Facebook şi să parcurgă testul online de auto-evaluare pentru a vedea în ce măsură există posibilitatea să sufere de durere de spate de tip inflamator”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog, preşedinte al Ligii Române Contra Reumatismului.

Durerile de spate mecanice pot fi confundate cu cele inflamatorii 

Chiar dacă par asemănătoare, durerile de spate diferă în funcţie de cauzele care le provoacă. Cauzele pot fi de natură mecanică, inflamatorie, infecţioasă sau pot avea drept sursă bolile de rinichi sau gastrointestinale, inclusiv tumorile. Cele mai comune dureri de spate, cele mecanice, apar în urma suprasolicitării spatelui prin ridicarea de greutăţi prea mari, efort prelungit sau a loviturilor din timpul practicării sportului. Durerile de spate de tip inflamator pot fi, însă, rezultatul unei afecţiuni autoimune, de aceea este foarte important ca ele să fie descoperite cât mai devreme. Astfel de exemple de afecţiuni autoimune sunt spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică şi artrita reactivă.

Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani. Principalele caracteristici sunt:
• Apariţia progresivă a durerii.
• Durerea se atenuează odată cu mişcarea şi nu se ameliorează la repaus.
• Durerea apare adesea noaptea, mai ales în a doua parte a nopţii, şi trezeşte bolnavul din somn.
• Durerea se însoţeşte de rigiditate în timpul dimineţii, de obicei mai mult de 30 de minute.

Diagnostic şi tratament sub supraveghere medicală

Atât durerea de spate de tip mecanic, cât şi cea inflamatorie, pot limita activităţile de zi cu zi şi pot afecta calitatea vieţii. Având în vedere faptul că ambele tipuri de dureri (mecanice şi inflamatorii) pot avea simptome similare, medicii subliniază faptul că este dificil de stabilit un diagnostic corect în lipsa unui consult medical de specialitate.

„În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament corespunzător sunt esenţiale pentru evoluţia ulterioară a bolii şi pentru creşterea calităţii vieţii pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potenţial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluţiei şi aderenţei la tratament şi o comunicare foarte bună medic-pacient” declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Preşedinte al Societăţii Române de Reumatologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ce sunt liniile albe de pe unghii?
Ce sunt liniile albe de pe unghii?
Recomandare video
Anevrismul de aortă ascendentă: simptome și tratament