Unde, cum şi cu cine preferă românii să-şi petreacă vacanţa de vară?

Când vine vorba de destinaţiile alese, 4 români din 10 (39%) preferă să meargă în vacanţă în afara ţării, în timp ce doar 16% au declarat că vor pleca la mare în străinătate.
Unde, cum şi cu cine preferă românii să-şi petreacă vacanţa de vară?

Opt din zece români din mediul urban (82%) spun că vor pleca în vacanţă în această vară, litoralul rămânând destinaţia preferată (32%), arată un studiu realizat de compania iSense Solutions. De asemenea, bugetul mediu alocat vacanţei de vară a crescut anul acesta la 1.853 RON, faţă de 1.616 RON în 2016.

Când vine vorba de destinaţiile alese, 4 români din 10 (39%) preferă să meargă în vacanţă în afara ţării, în timp ce doar 16% au declarat că vor pleca la mare în străinătate. Alte destinaţii în care românii se vor relaxa în următoarele luni sunt muntele (25%) şi oraşele sau obiectivele turistice din ţară (22%). De asemenea, 14% optează pentru vacanţe de tip circuit care presupun vizitarea mai multor locuri. 

„Vacanţele sunt un beneficiu la care românii nu doresc să renunţe, de aceea un număr atât de mare dintre aceştia aleg să îşi petreacă zilele libere alături de familie şi prieteni, departe de casă. În acelaşi timp, românii preferă în continuare concediile în ţară din considerente financiare sau datorită proximităţii, având în vedere că tot mai multe destinaţii au devenit mai accesibile, în urma deschiderii de noi rute aeriene la nivel local”, spune Traian Năstase, Managing Partner iSense Solutions.

Potrivit studiului, 64% dintre cei care pleacă în vacanţă optează pentru maşina personală pentru a ajunge la destinaţie, în timp ce 20% preferă avionul şi 15%, trenul. Tot mai mulţi români au ales avionul ca mijloc de transport în comparaţie cu anul trecut (20% vs 15% în 2016).

În ceea ce priveşte persoanele cu care doresc românii să-şi împartă concediul, 72% dintre aceştia vor pleca în vacanţa de vară cu soţul/soţia sau partenerul/a, în timp ce 32% şi-l vor petrece cu copiii şi 21%, cu prietenii. Se observă că anul acesta mai puţini români preferă compania prietenilor în vacanţă: 21% faţă de 28% în 2016.

În plus, spre deosebire de anul trecut, un număr mai mare de români (43%) au ales destinaţia de vacanţă cu cel puţin 3 luni înainte de plecare, comparativ cu doar 32% în 2016. Cele mai importante surse de inspiraţie în alegerea vacanţei pentru această vară au fost: prietenii (52%), site-urile generale de pe internet (37%), site-urile de rezervări online (30%), reţelele de socializare (22%) şi agenţiile de turism (19%).

Totodată, în comparaţie cu anul trecut, mai mulţi români s-au informat de pe site-urile de rezervări online (30% vs 22% în 2016) şi reţelele de socializare (22% vs 17% în 2016), femeile apelând la canalele de social media într-o proporţie mai mare ca bărbaţii (26% vs 18% bărbaţi).

Studiul a fost realizat online de către compania iSense Solutions pe un eşantion de 907 de respondenţi, membri ai Panelului ResearchRomania.ro. Datele sunt reprezentative pentru persoanele cu vârsta între 18-65 ani, din mediul urban din România, iar culegerea datelor a fost realizată în luna mai 2017. Rezultatele au un grad de eroare de +/-3.25%, la un nivel de încredere de 95%.

Foto: 123rf.com

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața