Un virus a fost readus la viață din permafrostul siberian după o perioadă de hibernare de aproape 50.000 de ani

Cercetătorii au descoperit un virus vechi de 48.500 de ani readus la viață după topirea stratului de gheață siberian.
05.12.2022
Un virus a fost readus la viață din permafrostul siberian după o perioadă de hibernare de aproape 50.000 de ani
Sursa foto: Shutterstock @Mikhail Varentsov

Odată cu topirea permafrostului siberian din cauza încălzirii globale, carcase de animale vechi de zeci sau sute de mii de ani care conțin virusuri și bacterii necunoscute științei moderne vor ieși la iveală, avertizează oamenii de știință. De curând, un virus antic a fost readus la viață din permafrostul siberian după o perioadă de hibernare de 48.500 de ani.

„48.500 de ani este un record mondial”, a declarat Jean-Michel Claverie, unul dintre autorii lucrării și profesor de genomică și bioinformatică la Școala de Medicină a Universității Aix-Marseille.

Oamenii de știință spun că ne confruntăm cu o amenințare majoră din cauza schimbărilor climatice care duc la dezghețarea permafrostului. Iar pericolele sunt greu de estimat, având în vedere că virusurile și bacteriile pe care le adăpostesc astfel de carcase de animale dezgropate sunt complet necunoscute.

Potrivit newscientist.com, printre virusurile „trezite la viață” se află trei provenite dintr-o probă veche de 27.000 de ani de excrement de mamut congelat și o bucată de permafrost care conținea o cantitate mare de lână de mamut. Alte două virusuri noi au fost izolate din conținutul stomacal înghețat al unui lup siberian.

Aceste virusuri infectează amibe, iar experimentele realizate de oamenii de știință de la Universitatea Aix-Marseille din Franța au indicat că aceste vechi forme de viață au încă potențialul de a fi agenți patogeni infecțioși, scrie IFL Science.

Echipa a introdus virusurile într-o cultură de organisme vii, arătând că acestea sunt capabile să invadeze o celulă și să se reproducă. Este și cazul virusului vechi de 48.500 de ani, despre care se crede că este cel mai vechi readus la viață până acum.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Salată cu paste și jambon de curcan