Un sfert din medicamentele biologice vandute, dupa 1995, in Statele Unite si Europa au efecte secundare, unele foarte grave, astfel incat autoritatile au decis sa avertizeze consumatorii, potrivit unui studiu publicat, marti, in Journal of the American Medical Association (JAMA).
Pentru un total de 174 de medicamente biologice (pe baza de anticorpi, enzime etc.), care au fost autorizate in perioada ianuarie 1995 – iunie 2008, autoritatile au emis 82 de avertismente legate de siguranta vietii pacientilor.
Aceste avertismente au avut in vedere 41 de medicamente, care reprezinta 23,6% din totalul tratamentelor biologice. Din cele 174 de medicamente biologice, 136 au fost autorizate in Statele Unite, 105, in Europa si 67, pe ambele tarmuri ale Atlanticului.
In SUA s-au emis 46 de note scrise de avertizare, referitoare la riscurile existente pentru sanatatea bolnavilor din Statele Unite. Totodata, in Uniunea Europeana au fost emise 17 note de avertizare. Cu toate acestea, niciunul dintre medicamentele care au facut obiectul acestor avertismente nu a fost retras de pe piata.
Perioada medie dupa care a fost emis un avertisment legat de aparitia unui risc pentru sanatatea pacientilor a fost de 3,7 ani, potrivit lui Thijs Giesen, de la Universitatea din Utrecht, Olanda, coordonator al acestui studiu.
Cercetatorii au indicat ca 70,7% din aceste avertismente au fost emise in primii cinci ani dupa lansarea pe piata a acestor medicamente. Printre medicamentele vizate de aceste note de avertizare s-au numarat tratamente impotriva artritei – Humira si Remicade, anticancer – Rituxan si Erbitux si stimulatoare cardiace – Natrecor.
Acesta a fost primul studiu de acest gen care s-a realizat vreodata si care a vizat medicamentele biologice ce au o utilizare din ce in ce mai larga. Din 1982, au fost aprobate 250 de astfel de medicamente. Intre 2003 si 2006, medicamentele biologice reprezentau 24%, respectiv 22%, din toate tratamentele aprobate de autoritatile medicale din Statele Unite, respectiv Europa.