Un nou vaccin promițător anti-COVID ar putea fi disponibil în curând. Sanofi și GSK anunță rezultate pozitive

18.05.2021
Un nou vaccin promițător anti-COVID ar putea fi disponibil în curând. Sanofi și GSK anunță rezultate pozitive
Un nou vaccin anti-COVID are rezultate promitatoare. Sanofi și GSK vor să-l lanseze pe piața până la sfârșitul lui 2021/Foto; Shutterstock

Sanofi și GlaxoSmithKlein au anunțat că vaccinul anti-COVID dezvoltat de ei a avut rezultate bune în faza a doua a studiului clinic, menționând că serul a generat un număr mare de anticorpi neutralizanți la toate categoriile de vârstă studiate.

Partenerii anunță că urmează un studiu amplu internațional pentru faza a treia a vaccinului, în următoarele săptămâni.

Rezultatele intermediare arată o producţie de anticorpi în 95 până la 100% din cazuri, în urma administrării celei de a doua doze, la toate categoriile de vârstă (de la 18 la 95 de ani) şi la toate dozele studiate.

Cei doi producători, printre cei mai mari din lume, sunt mult în urma altor companii farmaceutice în încercarea de a produce vaccinul anti-COVID, după ce au suferit regres în faza 1 a studiului, anul trecut. Cu toate acestea, companiile cred că este loc pe piață și pentru serul produs de ei, întrucât stocurile de vaccinuri se termină rapid, în toată lumea, potrivit The New York Times.

Vaccinul ar fi eficient în cazul tulpinilor nou apărute

„Faza a doua ne-a confirmat potențialul pe care îl are vaccinul nostru pentru a juca un rol în criza din sănătatea publică, pentru că știm că este nevoie de multe vaccinuri, mai ales pe măsură ce variante noi ale virusului continuă să apară, iar asta crește nevoia de vaccinuri eficiente și rapel, care pot fi păstrate la temperaturi normale”, a declarat Thomas Triomphe, vice-președinte și șef al departamentului de vaccinuri Sanofi Pasteur.

Producătorii speră ca vaccinul lor să poată fi utilizat la sfârșitul anului 2021.

Momentan, există puține informații despre rezultatele studiilor, companiile anunțând că urmează să publice mai multe date în curând.

Ceea ce au transmis, în schimb, este că vaccinul lor anti-COVID generează un număr mare de anticorpi neutralizanți, asemănător cu ceea ce s-a observat la pacienții care s-au vindecat de COVID-19.

Rezultatele favorabile au fost întâlnite la toate grupele de vârstă, însă cei cu vârste între 18 și 59 de ani au dezvoltat mai mulți anticorpi.

Vaccinul anti-COVID Sanofi și GSK ajunge în faza a treia

„Credem că vaccinul candidat poate avea o contribuție considerabilă în lupta împotriva COVID-19 și vom avansa la faza a 3 a cât de curând posibil pentru a ne atinge scopul de a-l avea pe piață la sfârșitul anului”, a spus Roger Connor, președinte al GSK Vaccines.

Faza a treia a studiului presupune participarea a 35.000 de oameni din mai multe țări. Aici cercetătorii vor compara placebo cu posibilele provocări care vor apărea în cazul celor cărora le-a vor administrat serul.

Sanofi și GSK vor testa două formule de vaccin – una împotriva virusului original, apărut în Wuhan, China și alta împotriva variantei B.1.351, care a apărut în Africa de Sud. Se crede că celelalte vaccinuri de pe piață nu ar fi foarte eficiente în fața acestei tulpini.

Ce tip de vaccin este cel produs de Sanofi și GSK

Vaccinul este realizat folosind un sistem utilizat pentru fabricarea Fluofok Sanofi, un vaccin antigripal. Este ceea ce e cunoscut sub numele de vaccin proteic recombinant: proteina spike SARS-2, ținta pe care care vaccinul o utilizează pentru a instrui sistemul imunitar să recunoască virusul, este generată în celulele insectelor. Vaccinul este administrat alături de un adjuvant – un compus care impulsionează răspunsul imun generat de vaccin – acesta este produs de GSK.

Spre deosebire de vaccinurile pe bază de ARN mesager produse de Pfizer și Moderna, acest ser nu are nevoie să fie păstrat la temperaturi foarte scăzute, ci se poate ține la frigider.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Ingrid Gheorghe: soluții pentru bolile care afectează endometrul
Recomandări:
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Băutura care crește riscul de boală Parkinson
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Irina Rimes, invitată la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene