Un medicament administrat nejustificat contra astmului la copii ar putea avea reacţii psihiatrice severe

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia asupra posibilelor reacţii adverse ale unui medicament împotriva astmului la copii.
Un medicament administrat nejustificat contra astmului la copii ar putea avea reacţii psihiatrice severe

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia, într-o postare pe o reţea de socializare, asupra posibilelor reacţii adverse ale unui medicament frecvent prescris pentru tratamentul astmului la copii.

El spune că există un curent periculos în rândul părinţilor, acela de a-şi trata copiii, din proprie iniţiativă sau sfătuiţi de diverşi prieteni din mediul virtual ori din parc, cu un medicament ce are ca substanţă activă montelukast.

Iată mai jos ce spune medicul despre acest medicament: ce rol are, când nu se administrează şi ce reacţii adverse poate da la copii!

„Astăzi despre montelukast sodic, un medicament extrem de frecvent prescris în România. Acesta este un medicament special, având rolul de a se fixa pe receptorii de leukotriene, producând blocarea acestora. Fenomenul de blocare al acestor receptori previne apariţia şi agravarea inflamaţiei alergice.

Tot procesul seamănă cu manevra pe care o facem atunci când punem dopuri de plastic în priză, ca să protejăm copiii mici, care ar putea să se curenteze accidental, daca bagă degetele în priza neprotejată.

Asta face montelukastul – blochează nişte prize fără să oprească curentul şi fără să schimbe nimic la panoul electric.

Acesta are un număr restrâns de indicaţii de administrare – tratament de control în astm, rinită alergică, wheezing recurent cu trigger viral, urticarie cronică etc.

Nu se administrează în niciun caz în scopul scăderii nivelelor crescute de IgE sau în cazul în care există prezumate alergii digestive. Nici în dureri de burtă, modificări de tranzit sau în tuse cronică non-astmatică!

De ce trebuie să fim prudenţi cu montelukastul? Pentru că poate genera efecte adverse psihiatrice severe, de la simple vise urâte (pavor nocturn) până la tulburări de comportament, depresie şi idei suicidare.”

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Conf. univ. dr. Cristian Surcel: adenom versus cancer de prostată