Un copil de 7 ani a murit după ce s-a infectat cu o amibă mâncătoare de creier, în timp ce înota

17.08.2021
Un copil de 7 ani a murit după ce s-a infectat cu o amibă mâncătoare de creier, în timp ce înota
Un copil a murit după ce s-a infectat cu o amibă mâncătoare de creier, în timp ce înota într-un lac din nordul Californiei./ Foto: Shutterstock

Un copil de 7 ani s-a infectat cu o amibă mâncătoare de creier, după ce a înotat într-un lac din nordul Californiei. Băiatul și-a pierdut ulterior viața, în timp ce era internat în spital. Aceasta este o afecțiune extrem de rară.

Copilul a ajuns la spital cu dureri severe de cap, iar medicii l-au diagnosticat cu meningoencefalită primară amoebiană. El avea leziuni grave la nivelul creierului, iar la scurt timp a decedat, scrie NBC News.

Cel mai probabil amiba a pătruns în organismul copilului prin nas și gură, în timp ce înota în lacul cu apă dulce.

Astfel de infecții sunt extrem de rare și au loc în apele dulci, contaminate cu paraziții Naeglia fowleri. Cel mai des, oamenii se infectează când apa contaminată pătrunde în nas.

Aceste amibe devin periculoase atunci când apa este mai caldă, la sfârșitul verii.

Ce sunt amibele mâncătoare de creier

Amibele sunt organisme unicelulare. Aşa-numită amibă mâncătoare de creier este o specie descoperită în 1965 şi a fost denumită Naeglia fowleri. Ea a fost iniţial observata în Australia, însă se găseşte mai ales pe teritoriul Statelor Unite.

Există mai multe specii de Naeglia, însă doar fowleri este periculoasă pentru oameni. Fowleri este la rândul ei de mai multe feluri, iar toate tipurile sunt în egală măsură la fel de dăunătoare.

N. fowleri este microscopică, are între 8 şi 15 microni, în funcţie de etapa vieţii şi mediul înconjurător. În comparaţie, un fir de păr are o lăţime de 40-50 de microni.

La fel ca alte amibe, Naeglia se reproduce prin diviziune celulară. Când condiţiile nu sunt corecte, amibele devin chisturi inactive şi pot continua în formă această timp de câteva luni. Când condiţiile sunt favorabile, chisturile eliberează o formă activă de parazit.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
TOP alimente care cresc libidoul