Un bărbat și-a distrus rinichii luând zilnic antiinflamatoare, timp de un an, ca să nu se îmbolnăvească de COVID-19

18.06.2021
Un bărbat și-a distrus rinichii luând zilnic antiinflamatoare, timp de un an, ca să nu se îmbolnăvească de COVID-19
Sursa foto: Shutterstock

Un bărbat de 52 de ani din Neamț și-a autoadministrat antiinflamatoare, preventiv, fără recomandare medicală, timp de un an. Motivul? Ca să nu se îmbolnăvească de COVID-19. El a ajuns în stare gravă la Spitalul Clinic Constantin Ion Parhon din Iași, medicii stabilind diagnosticul de insuficiență renală, potrivit digi24.ro. Bărbatul a luat Paracetamol și Algocalmin timp de un an, în fiecare zi, în speranța că nu se va infecta cu virusul SARS-CoV-2.

Trebuie știut însă că antiinflamatoarele nu au făcut niciodată parte din schema de prevenție anti-COVID. De altfel, încă nu există alte tipuri de medicamente care să își fi dovedit eficiența în ceea ce privește reducerea riscului de a contracta noul coronavirus.

Singurele măsuri eficiente și dovedite contra infecției sunt spălatul frecvent pe mâini cu apă și săpun, purtarea măștii de protecție în locurile aglomerate și păstrarea distanței între persoane de 1,5-2 metri.

Bărbatul care a crezut că antiinflamatoarele luate zilnic îl vor proteja de COVID-19 riscă acum să depindă de dializă, o procedură complexă și care influențează semnificativ calitatea vieții. De asemenea, poate fi necesar transplantul renal, au declarat reprezentanții spitalului.

La începutul acestui an, un alt bărbat, din Botoșani, a decedat din cauza unei supradoze de Paracetamol, pastile pe care le lua pentru a scăpa de simptomele COVID-19. El a ajuns la spital cu insuficiență hepatică severă, iar medicii nu i-au mai putut salva viața.

Specialiștii avertizează că antiinflamatoarele luate excesiv, pe termen lung și fără respectarea indicațiilor medicului pot determină leziuni hepatice grave.

Doza recomandată de Paracetamol este de 1-2 comprimate de 500 miligrame, la interval de 4 ore, doar la nevoie, NU preventiv.

Pericolele antiinflamatoarelor luate pe termen lung

Printre reacţiile adverse ale acestor medicamente, luate pe termen lung şi în doze mari, se numără:

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic informații despre diverse afecțiuni, alimentație, ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Simona Fătulescu: ce probleme pot ascunde durerile de genunchi