Un bărbat a slăbit 70 de kilograme după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19

Daimon Keith avea obezitate morbidă când s-a îmbolnăvit de COVID-19. La aproape un an, încă mai are sechele pulmonare, dar a slăbit 70 de kilograme.
16.02.2021 | Paula Rotaru
Un bărbat a slăbit 70 de kilograme după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19
Sursa foto: @Daimon Keith

Daimon Keith, un britanic de 50 de ani din Trafford, s-a îmbolnăvit de COVID-19 în luna martie a anului 2020. El a avut o formă gravă a bolii și a avut nevoie de asistență respiratorie prin intermediul unui plămân artificial – procedura ECMO. În total, el a stat în spital 9 săptămâni.

Experiența dureroasă l-a făcut să conștientizeze cât de important este să aibă o greutate normală și să renunțe la vicii. Acum, bărbatul și-a schimbat complet stilul de viață și are cu 70 de kilograme mai puțin decât anul trecut.

Deși a rămas cu sechele pulmonare în urma bolii COVID-19, Daimon are încredere că renunțarea la alcool, fumat și alimente nesănătoase și mișcarea îl vor ajuta să își recapete sănătatea.

S-a îmbolnăvit de COVID-19, dar inițial credea că are malarie

Bărbatul a crezut inițial că s-a îmbolnăvit de malarie, deoarece fusese în vacanță în Africa la începutul anului 2020. S-a întors acasă pe 1 martie 2020, iar pe 18 martie a început să aibă dificultăți cu respirația și febră.

Am asociat simptomele cu malaria, nu-mi închipuiam că e vorba despre altceva. Nu puteam deloc să fac efort, nu puteam respira, așa că pe 23 martie am chemat ambulanța. Nu-mi stă în fire să merg la medic pentru orice mică problemă, dar atunci simțeam că nu mai pot, mi-am dat seama că e ceva grav, a declarat bărbatul pentru dailymail.

Daimon a slăbit 40 de kilograme cât a fost spitalizat

Odată ajuns la spital, bărbatului i s-a făcut un test COVID și o radiografie pulmonară, iar medicii au fost șocați. Aceștia au descoperit că Daimon era infectat cu noul coronavirus și plămânii lui erau afectați semnificativ de acesta.

În aceeași zi, bărbatul a fost pus pe aparatul pe ventilație artificială pentru a-i susține plămânii și a fost în majoritatea timpului sedat. S-a trezit abia șapte săptămâni mai târziu, undeva spre mijlocul lunii mai.

Nu-mi venea să cred că trecuse atât de mult timp. Ratasem ziua de naștere a mamei mele și a fiului meu cel mic, a adăugat bărbatul.

În timpul cât a fost spitalizat, Daimon a slăbit 40 de kilograme, iar masa musculară era cea mai afectată.

Cele două săptămâni în care am fost supus procedurii ECMO mi-au salvat viața, cu siguranță, dar a trebuit să învăț din nou să merg, să vorbesc, să fac lucruri aparent banale, spune Daimon.

Din cauza obezității am fost la un pas de moarte

În total, Daimon a petrecut nouă săptămâni în spital – două pe ventilație artificială și încă șapte la Terapie Intensivă.

Aveam obezitate morbidă când am fost internat în spital. Greutatea mi-a adus toate aceste probleme grave, sunt sigur de asta. Chiar dacă poate aș fi luat oricum virusul, din cauza obezității am fost la un pas de moarte. Așa că m-am decis să renunț la fumat și la alcool și, pentru prima dată în viața mea, merg la sala de sport. Nu sunt refăcut 100%, dar am încredere că voi reuși să scap de toate problemele pe care mi le-a pricinuit acest virus parșiv. De când am fost externat din spital am slăbit încă 30 de kilograme, a spus Daimon.

Cei doi fii ai lui Daimon au realizat chiar și o colectă de bani pentru spitalul unde a fost internat tatăl lor, pentru a le arăta medicilor cât de recunoscători sunt pentru faptul că le-au salvat părintele.

Am aflat că o zi de ECMO costă sistemul de sănătate aproximativ 10.000 de lire. Am strâns în total peste 9.000 de lire, bani pe care i-am donat Spitalului Wythenshawe, unde a fost tratat tatăl nostru, a spus Charlie, fiul mai mare al lui Daimon.

Gestul băieților a impresionat personalul medical de la spitalul respectiv, despre care Daimon are numai cuvinte de laudă:

Toți medicii, toate asistentele, toți, fără excepție, au fost absolut fantastici. Au avut grijă de mine și nu am cuvinte de ajuns să le mulțumesc că mi-au salvat viața. Pentru ei nu este un loc de muncă oarecare – este o vocație.