Un băiețel de 2 ani bolnav de COVID luptă pentru viața lui. Mesajul părinților

09.10.2021
Un băiețel de 2 ani bolnav de COVID luptă pentru viața lui. Mesajul părinților
Sursa foto: Shutterstock

Adrian James, un băiețel de doar 2 ani, este în stare gravă într-un spital din Missouri. Mama lui credea, inițial, că tusea băiatului este cauzată de o răceală, așa că l-a tratat acasă cu sirop de tuse și a pus un umidificator în camera micuțului.

Însă starea lui de sănătate s-a agravat. În doar câteva zile, băiețelul a început să respire cu dificultate și febra crescută îl făcea să transpire încontinuu. Mama băiatului l-a dus de urgență la spitalul din Mount Vernon, unde medicii i-au făcut o radiografie toracică și un test COVID, care a ieșit pozitiv. Copilul a fost transferat de urgență la un spital din Saint Louis, la aproape 130 de kilometri depărtare, deoarece starea lui era din ce în ce mai gravă și făcuse pneumonie.

Medicii au fost nevoiți să îl intubeze și să îl sedeze pentru a-l ajuta să respire. Băiatul avea 76 de respirații pe minut, în condițiile în care acestea nu ar trebui să depășească 40 pentru vârsta lui.

Deși plămânii micuțului dădeau semne că ar începe să se refacă, el a fost intubat timp de 5 zile, fiind ținut în viață de aparatele care îl ajutau să respire.

Mama băiatului a dormit pe o canapea, în aceeași cameră cu micuțul conectat la aparate. Femeia nu știe de unde a luat băiatul ei virusul și povestește că nu s-a vaccinat pentru că suferă de o boală autoimună incurabilă (sindromul Guillain-Barre). Ea susține că a dezvoltat această boală în urma vaccinului gripal pe care l-a făcut la 16 ani.

Conform anumitor studii, există o posibilă legătură între vaccinul gripal injectabil și sindromul Guillain-Barre, o boală neurologică rară, caracterizată prin afectarea sistemului nervos periferic. În general, rezultatele acestor studii estimează că prevalența este mai mică de 1-2 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate antigripal.

Pe de altă parte, există și studii care nu au identificat vreo asociere între vaccinarea antigripală și acest sindrom, sugerând mai degrabă că boala este cauzată de gripă, nu de vaccin.

Potrivit unui studiu realizat de medicii israelieni și publicat în revista JAMA Neurology, istoricul de sindrom Guillain-Barre nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinul Pfizer.

Tatăl băiatului crede că este posibil ca el să fi adus virusul acasă, de la un coleg de muncă. El nu primise decât o doză de vaccin până la momentul îmbolnăvirii copilului.

Vreau ca oamenii să conștientizeze cât de gravă e situația. Sper ca experiența dramatică prin care trecem noi să le bage mințile în cap oamenilor care refuză vaccinarea. Să înțeleagă că persoanele care nu pot fi vaccinate, așa cum sunt eu și copilul meu, sunt vulnerabile dacă ceilalți nu se vaccinează și nu respectă măsurile de protecție, a declarat mama băiatului.

Copilul a fost externat și continuă să se recupereze acasă, urmând ca părinții să îl aducă la un control pulmonar după 6 săptămâni.

Băiețelul este unul dintre cei peste 840.000 de copii cu vârsta sub 4 ani care s-au infectat cu noul coronavirus în America de la începutul pandemiei, potrivit datelor US Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Formele grave de COVID-19 sunt rare la copii. Potrivit Academiei americane de Pediatrie, sub 1% dintre copiii infectați necesită spitalizare. Cu toate acestea, varianta Delta a coronavirusului, cu care a fost infectat Adrian, este extrem de virulentă.

În America s-au înregistrat, de la începutul pandemiei de COVID-19, peste 700.000 de decese, dintre care 520 de copii.

Până la sfârșitul lunii octombrie, autoritățile americane vor decide dacă aprobă cererea companiei Pfizer & BioNTech de administrare a vaccinului anti-COVID la categoria de vârstă 5-11 ani, urmând ca la începutul anului 2022 să fie luată decizia de administrare a vaccinului la categoria de vârstă sub 5 ani.

Surse:

https://www.reuters.com/world/us/illinois-toddler-fights-his-life-covid-transmission-rages-2021-10-06/

https://www.cdc.gov/flu/protect/vaccine/general.htm

https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2783708

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”