Un alt virus periculos descoperit în China. Gripa aviară se întoarce!

Gripa aviară este un tip de gripă ce poate afecta păsările (în special găinile şi raţele), dar poate afecta şi anumite mamifere. Virusul responsabil este H5N1.
Un alt virus periculos descoperit în China. Gripa aviară se întoarce!
Un nou virus periculos descoperit în China. Gripa aviară se întoarce! Foto Shutterstock

Potrivit agenţiei de presă MediaFax, în provincia Hunan din China, la o fermă au murit 4.500 de găini din cauza virusului H5N1 care provoacă gripa aviară. Autorităţile chineze au decis sacrificarea a 16.000 de găini în încercarea de a opri evoluţia virusului.

Conform informaţiilor publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, virusul H5N1 se transmite mai greu la oameni, însă la persoanele infectate rata de supravieţuire a fost de doar 40%. Prima oară gripa aviară a fost identicată în Italia, la începutul secolului al XX-lea. În România, în anul 2005 a fost confirmată pentru prima oară prezenţa virusului ce provoacă gripa aviară în judeţul Tulcea. În luna ianuarie a acestui an, în Polonia s-a înregistrat cazuri de gripă aviară, iar zeci de mii de păsări au fost sacrificate/

Cum se pot proteja oamenii de infectarea cu virusul gripei aviare

Iată câteva măsuri generale pentru protejarea populaţiei ce se impun în cazul gripei aviare publicate de Institutul Naţional de Sănătate Publică din România.

  • Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări. Dacă apa şi săpunul lipesc, alcoolul sanitar este soluţia până este posibil accesul la o sursă de apă.
  • A nu se manipula păsări moarte
  • Copiii nu trebuie lasaţi să se joace cu păsări moarte sau bolnave.
  • A se consuma doar carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre provenite numai din magazine autorizate
  • Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
  • Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi
Senior Editor și Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile ... citește mai mult
De câte ori bate inima într-o zi?
De câte ori bate inima într-o zi?
Recomandare video
Dr. Mihaela Marinescu, VITALITAS: totul despre longevitate și îngrijirea de calitate a persoanelor vârstnice