Umflarea ganglionilor limfatici axilari după vaccinul anti-COVID, un semn că ai trecut deja prin infecție?

  • Publicat:
Umflarea ganglionilor limfatici axilari după vaccinul anti-COVID, un semn că ai trecut deja prin infecție?
Sursa foto: Shutterstock

Un posibil semn că ai trecut deja prin infecția cu SARS-CoV-2, virusul care determină boala COVID-19, ar putea fi umflarea ganglionilor limfatici axilari după vaccin, arată un nou studiu.

Printre cele mai frecvente reacții adverse după vaccinarea anti-COVID se numără febra, oboseala, durerile musculare și articulare. Iar aceste simptome par să fie specifice și pacienților infectați cu noul coronavirus.

O infecție cu SARS-CoV-2 avută înainte de vaccinare ar putea să fie asociată cu un risc mai crescut de inflamare a ganglionilor limfatici axilari după primirea vaccinului, spun autorii studiului publicat pe medrxiv.org, dar care nu a fost încă revizuit de comunitatea științifică.

Cercetătorii de la trei spitale din Marea Britanie au rugat personalul medical să completeze un chestionar după primirea vaccinului anti-COVID Pfizer. Dintre cei 974 de respondenți, 265 au declarat că fuseseră anterior infectați cu virusul SARS-CoV-2, aspect relevat prin testul de anticorpi sau testul RT-PCR înainte de vaccinare.

Femeile și persoanele mai tinere au raportat că au avut simptome mai severe și de mai lungă durată ale bolii.

Aproximativ 4% dintre cei care au trecut prin infecție și s-au recuperat s-au confruntat, după vaccinarea anti-COVID, cu umflarea ganglionilor limfatici axilari. Spre comparație, doar 1% dintre cei care nu trecuseră prin infecție au raportat această reacție adversă după vaccinare.

Mai mult, 8% dintre cei care trecuseră prin infecție anterior au avut febră după vaccinul anti-COVID, în comparație cu doar 2% dintre cei care nu avuseseră infecția.

Durerile musculare și oboseala au fost de asemenea raportate cu o frecvență crescută. Aproape 30% dintre cei care fuseseră anterior infectați au raportat dureri musculare și oboseală și după primirea vaccinului anti-COVID. În comparație, doar 15% dintre cei care nu fuseseră infectați au avut aceste reacții adverse după vaccinare.

Durerea la locul injecției și simptomele gastrointestinale (greață, diaree) au fost raportate la același nivel, în ambele grupuri.

Dintre cei 265 de participanți care avuseseră anterior infecția cu SARS-CoV-2, un număr de 30 au raportat că au avut simptome de COVID lung, adică au prezentat manifestări timp de câteva luni de la vindecare. Însă sindromul COVID lung nu a fost asociat cu reacții adverse mai severe după vaccinare.

Surse: medscape.com, medRxiv, „Previous COVID-19 infection but not Long-COVID is associated with increased adverse events following BNT162b2/Pfizer vaccination”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”