Uleiul vegetal, un pericol pentru creier?

Experţii susţin că oamenii care au diete alimentare bogate în uleiuri vegetale au un risc mai crecut de a dezvolta demenţă în timpul vieţii.
06.02.2017
Uleiul vegetal, un pericol pentru creier?

Experţii susţin că oamenii care au diete alimentare bogate în uleiuri vegetale au un risc mai crecut de a dezvolta demenţă în timpul vieţii. Aceştia susţin că uleiul provoacă depuneri pe creier, un precursor al bolilor neurodegenerative.

La mijlocul secolului XX, americanii erau îngrijoraţi de rata crescută a bolilor de inimă şi au cerut cetăţenilor să renunţe la grăsimile saturate. Dr. Catherine Shanahan, nutriţionist şi medic de familie spune că sfaturile de atunci au fost o mare greşeală, scrie Descoperă.ro.

„Restaurantele şi alte localuri au apelat la uleiurile vegetale datorită costului redus şi disponibilităţii. Uleiul de măsline, de exemplu, este de 10 până la 50 de ori mai scump decât uleiul vegetal”, spune Shanahan.

Uleiurile vegetale sunt sub diferite forme: ulei de rapiţă, de palmier, de porumb, de soia, de floarea-soarelui sau de sâmburi de struguri.

Conform medicului, uleiurile vegetale îi fac pe oameni să se simtă mai obosiţi şi pot provoca migrene, dar şi boli neurodegenerative, precum Alzheimer sau demenţa.

„Uleiurile vegetale provoacă stresul oxidativ, care distruge membrana creierului, rezultatul fiind apariţia plăgilor pe creier”, spune ea.

În cadrul unui raport prezentat de European Food Safety Authority este prezentat faptul că anumiţi compuşi din uleiul de palmier sunt geotoxici şi cancerigeni. 

„Aş încuraja oamenii să renunţe la uleiurile vegetale măcar pentru şapte zile şi vor vedea că se găseşte în orice produs şi asta este de fapt problema”, avertizează medicul.

De asemenea, ea susţine că oamenii ar trebui să înlocuiască uleiurile vegetale cu cel de ulei de măsline, de cocos, de avocado sau de alune.

Recomandare video
Dr. Valentina Boantă, SANADOR: schema de vaccinare a copiilor
Recomandări:
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Nu lua iod preventiv! Ce simptome grave determină excesul de iod
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv
Boala Alzheimer, depistată cu acuratețe 100% de un test cutanat minim invaziv