Uleiul de peşte îi face pe bărbaţi mai fertili?

Aceasta este concluzia unui studiu efectuat de curând în Danemarca, anunţă New York Times. La studiu au participat 1.679 de bărbaţi cu vârsta medie de 19 .ani
Uleiul de peşte îi face pe bărbaţi mai fertili?
Uleiul de peşte îi face pe bărbaţi mai fertili? foto Shutterstock


A lua suplimente de ulei de peşte poate îmbunătăţi calitatea spermatozoizilor la bărbaţii tineri sănătoşi, sugerează o nouă cercetare ce vine din Danemarca. Cercetătorii de la Spitalul Universitar din Copenhaga conduşi de dr. Tina Kold Jensen au studiat 1.679 de bărbaţi danezi care au fost examinaţi fizic pentru serviciul militar obligatoriu. Vârsta medie a acestora a fost de 19 ani. 

98 dintre bărbaţii ce se pregăteau să înceapă stagiul militar au raportat că au luat suplimente de ulei de peşte în ultimele trei luni.
În comparaţie cu cei care nu au luat nici un supliment, bărbaţii care au luat suplimente de ulei de peşte timp de cel puţin 60 de zile în ultimele trei luni au avut o cantitate mai mare de spermă, mai mulţi spermatoizi normali, dar şi testicule mai mari. O parte dintre cei care au luat suplimente alimentare cu ulei de peşte, dar nu le-au luat consecvent în ultimele trei luni au avut rezultate mai uşor mai slabe decât bărbaţii care şi-au suplimentat alimentaţia cu ulei de peşte mai mult de 60 de zile.

Uleiul de peşte are efect benefic şi asupra aparatului cardiovascular

Pe lângă vârstă, s-a ţinut cont şi de nivelul de sănătate al aparatului reproducător masculin (boli cu transmitere sexuală), regim alimentar. Fumatul şi consumul de alcool au fost alţi factori analizaţi.
Rezultatele studiului trebuie confirmate şi de alte studii mai mari. Însă până acum, nu s-au înregistrat efecte dăunătoare ale uleiul de peşte ci chiar se recomandă pentru păstrarea sănătăţii aparatului cardiovascular persoanelor care nu au peşte gras în dietă în mod obişnuit. La bărbaţii care care au luat suplimente alimentare precum multivitamine sau vitamina C ori vitamina D nu s-au înregistrat efecte asupra calităţii sau cantităţii de spermă. 

Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică