Tulpina Lambda se răspândește rapid în toată lumea. Ce știm despre ea până acum

07.07.2021
Tulpina Lambda se răspândește rapid în toată lumea. Ce știm despre ea până acum
Apar noi tulpini de coronavirus: Lambda se răspandește rapid. FOTO: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății avertizează legat de o nouă tulpină a coronavirusului care se răspândește cu rapiditate în toată lumea. Varianta Lambda a fost descoperită deja în 27 de țări.

Virusul responsabil de boala COVID-19 și de o pandemie care ne-a scos din „normalitate” a suferit o nouă mutație. Chiar dacă varianta Lambda a coronavirusului a apărut în august, anul trecut, în Peru, ea a început recent să se răspândească rapid în mai multe țări, potrivit Euronews.

După ce a devenit dominantă în America de Sud, tulpina nouă a ajuns și în Europa, care se luptă deja cu varianta Delta.

Momentan nu este clar pentru experți cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze varianta Lambda.

OMS o clasează ca fiind „o variantă de interes”, nu ca o „variantă care să ne îngrijoreze”.

Varianta Lambda este dominantă în Peru

Tulpina Lambda este responsabilă de 82% din cazurile de coronavirus raportate în mai și iunie, în Peru, potrivit Organizației Pan-Americane a Sănătății (OPS).

Noua variantă a coronavirusului a fost raportată în 8 țări din America Latină și Caraibe, dar „prezența sa este sporadică în majoritatea țărilor”, declară Jairo Mendez, consilier regional al OPS pentru boli virale emergente.

„Este posibil ca transmiterea să sporească. Avem de-a face cu un fenomen care nu este bine studiat și documentat și nu putem face o comparație între alte variante, cum ar fi Gamma și Delta”, spune oficialul.

Recent, noua tulpină a fost descoperită în Marea Britanie, iar oficialii britanici spun că aceasta are „o potențială transmisibilitate crescută sau o posibilă rezistență la anticorpi neutralizanți”.

Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii pentru a stabili cu precizie acești factori.

Un studiu al Universității de Medicină NYU Grossman, publicat pe 3 iulie, sugerează că vaccinurile sunt, de fapt, eficiente și împotriva variantei Lambda.

Cristina Tudor
Cristina Tudor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ... citește mai mult
Recomandare video
Cârnați la grătar cu legume și porumb copt