Tu ţi-ai controlat vreodată rinichii? Ai ocazia să faci acest lucru GRATIS, pe 8 martie!

În România, aproximativ 2 milioane de români au boală cronică renală, însă doar 2% dintre aceste cazuri sunt diagnosticate.
Tu ţi-ai controlat vreodată rinichii? Ai ocazia să faci acest lucru GRATIS, pe 8 martie!

În România, aproximativ 2 milioane de români au boală cronică renală, însă doar 2% dintre aceste cazuri sunt diagnosticate, a declarat prof. univ. dr. Gabriel Mircescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”, în cadrul conferinţei de presă organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului.

Pentru a marca Ziua Mondială a Rinichiului 2012, câţiva dintre cei mai importanţi medici nefrologi şi urologi din România au fost prezenţi la conferinţa de presă organizată la Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”, pe tema ”Tu ţi-ai controlat vreodată rinichii?”.

Anul acesta, Ziua Mondială a Rinichiului a avut ca temă principală transplantul renal. Cu această ocazie, invitatul special al evenimentului, acad. Ioanel Sinescu, noul rector al Facultăţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila” din Bucureşti şi şeful Centrului de Chirurgie Urologică, Dializă şi Transplant Renal Fundeni, a prezentat problematica pacientului cu boală cronică de rinichi care are nevoie de  transplant renal, subliniind ”nevoia de conştientizare a publicului larg în ceea ce priveşte importanţa donării de organe”.

”Persoanele cu risc crescut de a face boală cronică renală sunt în principal pacienţii cu diabet sau hipertensiune arterială, iar un factor major de risc este şi fumatul”, a declarat prof.univ.dr. Eugen Moţa, preşedintele Societăţii de Nefrologie din România.

Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă viaţa unui bolnav de afecţiune cronică renală, în cadrul evenimentului a fost prezent şi un pacient care de 35 de ani face dializă pentru a putea trăi. Acesta a declarat: ”Spitalul este a doua mea casă. Vin aici la fiecare două zile şi stau câte 4 ore şi jumătate la hemodializă”. Pe de altă parte, un pacient cu transplant renal prezent la conferinţă  a recunoscut: ”Mă rog în fiecare zi pentru sufletul celui care mi-a dat şansa la viaţă prin donarea rinichiului său”.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului 2012, Spitalul Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila” din Bucureşti organizează  în data de 8 martie 2012, între orele 10.00 – 14.00, testări gratuite ale funcţiei renale. ”Scopul acestei acţiuni este de a face o depistare activă a persoanelor cu boală cronică renală, urmând ca la cazurile nou diagnosticate să se faciliteze accesul la investigaţii medicale complete”, a declarat prof.univ.dr. Mircea Penescu, directorul Spitalului Clinic de Nefrologie ”Dr. Carol Davila”, ţinând să puncteze faptul că ”boala de rinichi este silenţioasă, dar distructivă”.

Citeşte şi: Dublu transplant renal la Fundeni

 

Invidie cu două feţe
Invidie cu două feţe
Recomandări:
Organizarea eficientă a timpului de lucru, secretul stării de bine
Organizarea eficientă a timpului de lucru, secretul stării de bine
Pfizer anunță că o a treia doză de vaccin ar putea fi necesară
Pfizer anunță că o a treia doză de vaccin ar putea fi necesară