Tratament inovator disponibil pentru pacienții români care suferă de hemofilie A

Primul medicament nou din ultimii 15 ani aprobat în România pentru tratamentul pacienţilor cu hemofilie A, care prezintă inhibitori de factor VIII
20.07.2021
Tratament inovator disponibil pentru pacienții români care suferă de hemofilie A
foto PR

Pacienții din România care suferă de hemofilie A au acum acces la un nou tratament inovator. Medicamentul, produs de compania Roche, este prima terapie nou aprobată din ultimii 15 ani în România pentru tratamentul pacienţilor cu hemofilie A, care prezintă inhibitori de factor VIII.

 

Hemofilia A este o boală ereditară gravă a sângelui, care face ca sângele unei persoane să nu se coaguleze corect, ducând la sângerări incontrolabile, ce pot avea loc spontan sau în urma unor traumatisme minore.  Persoanele cu hemofilie A nu au suficient sau deloc factorul de coagulare numit factorul VIII. Lipsa acestui factor împiedică coagularea normală a sângelui.

Tratamentul nou intrat pe piața din România este destinat profilaxiei de rutină a episoadelor de sângerare la pacienții cu hemofilie A, care prezintă inhibitori de factor VIII, indiferent de vârstă. În plus, acesta este primul tratament pentru această boală care poate fi administrat subcutanat la un interval săptămânal, bi-lunar sau lunar, mult mai rar față de tratamentele tradiționale, ce se administrează intravenos de mai multe ori pe săptămână. Flexibilizarea modului  şi a intervalului de administrare poate contribui la reducerea poverii bolii pentru pacienţi şi creşterea aderenţei la tratament, un obiectiv foarte important pentru managementul optim al hemofiliei în România.

Administrarea subcutanată a tratamentului poate contribui considerabil la reducerea poverii tratamentului hemofiliei A

„Aceasta este o veste foarte bună pentru pacienții români care suferă de hemofilie A cu inhibitori ai factorului VIII. Apariția în timp a acestor inhibitori nu doar crește riscul unor episoade de sângerări mai dese și mai grave, ci, în plus, face și mult mai dificilă gestionarea bolii, având în vedere opțiunile terapeutice limitate de până acum,” a afirmat Dr. Ciprian Tomuleasa, medic specialist hematolog, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță”, Cluj-Napoca. „Reducerea sângerărilor și îmbunătățirea calității vieții apărute în urma tratamentului cu acest nou medicament arată potențialul acestei terapii de a îmbunătăţi modul în care este gestionată hemofilia A cu inhibitori.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Conf. dr. Marcian Manu, SANADOR: cancer de prostată sau adenom?
Recomandări:
ProMotor lansează „Podcast cu prioritate”
ProMotor lansează „Podcast cu prioritate”
Manichiura cu gel este periculoasă? Cu ce poți să o înlocuiești?
Manichiura cu gel este periculoasă? Cu ce poți să o înlocuiești?