Tratament inedit contra infertilităţii feminine

Recent, o femeie în vârstă de 30 de ani din Japonia a dat naştere unui copil perfect sănătos, deşi aceasta fusese diagnosticată cu insuficienţă ovariană primară, o afecţiune în care ovarele nu produs suficient estrogen şi nu sunt eliberate în mod regulat ovule.
Tratament inedit contra infertilităţii feminine

Recent, o femeie în vârstă de 30 de ani din Japonia a dat naştere unui copil perfect sănătos, deşi aceasta fusese diagnosticată cu insuficienţă ovariană primară, o afecţiune în care ovarele nu produc suficient estrogen şi nu sunt eliberate în mod regulat ovule.

Oamenii de ştiinţă au reuşit această performanţă printr-un tratament experimental care a presupus îndepărtarea ovarului afectat şi tratarea acestuia în afara organismului, proces care a dus la stimularea producţiei de foliculi, structuri care protejează ovulele în devenire, şi fertilizarea în condiţii de laborator ale ovulelor femeii cu sperma soţului şi transplantarea embrionilor rezultaţi.

Tratamentul se pare că a dat roade în acest caz, iar femeia a născut după 37 de săptămâni un copilaş perfect sănătos. Însă, aceeaşi metodă a fost aplicată pe mai multe femei diagnosticate cu insuficienţă ovariană primară, iar rezultatele nu au fost la fel de pozitive, dintre cele 13 femei care s-au supus acestui tratament doar 5 reuşind să producă ovule viabile şi doar 2 femei au reuşit efectiv să rămână gravide şi să ducă sarcina la termen.

Insuficienţa ovariană primară este o problemă de sănătate care afectează circa 1% din femeile aflate la vârstă reproductivă iar cauzele acesteia reprezintă încă un mister pentru specialişti. Pentru aceste femei, singura şansă până în prezent de a avea copii era donarea de ovule, echivalentul feminin al donării de spermă, numai că procesul este unul mult mai complicat, riscant şi costisitor pentru cea care doreşte să devină mamă.

 

Sursa: Livescience.com

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele digestive