Tratament gratuit impotriva Virusului Sincitial Respirator la copii

In lunile reci ale anului, exista un pericol mult mai mare pentru copii decat virusul gripal: Virusul Sincitial Respirator (VSR), incomparabil mai contagios si mai periculos. Cum ii putem proteja? Asociatia de Neonatologie din Romania si Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals” ne pun la dispozitie un tratament simplu si gratuit!
Tratament gratuit impotriva Virusului Sincitial Respirator la copii
Tratament gratuit impotriva Virusului Sincitial Respirator la copii

In lunile reci ale anului, exista un pericol mult mai mare pentru copii decat virusul gripal: Virusul Sincitial Respirator (VSR), incomparabil mai contagios si mai periculos. Cum ii putem proteja? Asociatia de Neonatologie din Romania si Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” ne pun la dispozitie un tratament simplu si gratuit!

Programul national de tratare preventiva impotriva infectiei cu VSR se va derula pe parcursul a 6 luni, octombrie 2009 – martie 2010 si urmareste imunizarea copiilor si implicit, evitarea unor complicatii deosebit de grave precum astm, bronsiolita, pneumonie, sau chiar moarte.

Ce este VSR?

Infectia cu Virusul Sincitial Respirator este foarte des intalnita la nou-nascuti, la sugari sau in prima parte a copilariei. Este cea mai cunoscuta cauza de bronsiolita si de pneumonie in primul an de viata, afectand aproape toti copiii pana la varsta de doi ani.

Virusul este atat de raspandit, incat este practic imposibil de evitat: in aer, pe obiectele cu care intra in contact persoanele contaminat, alimente etc. Pentru adulti nu este periculos insa, pentru cei mici poate fi fatal. Statisticile arata ca 1 din 20 de copii nu supravietuieste virusului. Iata de ce la primele semne de raceala cu tuse si febra trebuie sa duceti imediat copilul la medicul de specialitate.

Copii nascuti prematuri sau cu malformatii congenitale, risc sporit

Un risc crescut de infectie cu VSR il reprezinta copiii nascuti prematuri, cei cu boli cronice pulmonare, cu displazie bronhopulmonara si boli cardiace congenitale, asa ca Asociatia de Neonatologie din Romania si Institutul National de Boli Infectioase „Matei Bals” invita in special parintii acestor copii sa sa se prezinte la maternitatea unde copilul lor s-a nascut si sa intrebe medicul neonatolog despre profilaxia infectiilor cu Virusul Sincitial Respirator.

Virusul Sincitial Respirator in cifre

VSR este recunoscut drept principala cauza de afectiuni severe ale tractului respirator inferior la sugari si copii. Pana la 90% din spitalizarile copiilor pentru bronsiolita si pana la 50% din spitalizarile pentru pneumonii pe timp de iarna sunt consecintele VSR.

Conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 460.000 de copii mor din cauza infectiilor severe cu Virusul Sincitial Respirator sau a complicatiilor acestora. Imaturitatea pulmonara si nivelul scazut de anticorpi sunt cauzele care transforma prematurii in victimele acestui virus.

Romania detine cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Europa. In plus, in 2007, din numarul total de nou nascuti – 214.728, numarul de prematuri a fost de 9831, iar incidenta malformatiilor congenitale de cord si respiratorii a fost si ea crescuta.

Avand in vedere ca acestia sunt de altfel pacientii cu riscul cel mai mare pentru infectiile severe cu VSR, parintii lor trebuie sa isi ajute copii sa lupte cu Virusul Sincitial Respirator.


 

Cel mai nou articol Video:
Natalia Pavalachi Pittet, sexolog: Cum discutăm cu copiii și adolescenții despre sex