Tratament care reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare şi recidive după un infarct miocardic

Cercetări recente au arătat că 1 din 5 pacienţi vor suferi un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau un deces cardiovascular în primii trei ani după un infarct miocardic, chiar dacă pacienţii nu prezentaseră evenimente de acest fel în primele 12 luni.
Tratament care reduce riscul de afecţiuni cardiovasculare şi recidive după un infarct miocardic

Cercetări recente au arătat că 1 din 5 pacienţi vor suferi un infarct miocardic, un accident vascular cerebral sau un deces cardiovascular în primii trei ani după un infarct miocardic, chiar dacă pacienţii nu prezentaseră evenimente de acest fel în primele 12 luni.

Tratamentul de lungă durată cu substanţa activă ticagrelor reduce evenimentele cardiovasculare trombotice la pacienţii cu antecedente de infarct miocardic.

Acestea sunt concluziile trase în urma unui studiu amplu, Pegasus – Timi 42, care a colectat date de despre 21.000 pacienţi. Studiul PEGASUS-TIMI 54 a fost conceput să investigheze efectul asocierii ticagrelor 60 mg sau 90 mg cu acid acetilsalicilic în doză mică asupra reducerii riscului de deces cardiovascular, infarct miocardic sau accident vascular cerebral la pacienţii cu vârsta peste 50 ani, care au suferit un infarct miocardic şi au încă un factor de risc cardiovascular.

Rezultatele au fost prezentate la a 64-a ediţie a Congresului American College of Cardiology şi publicate simultan în New England Journal of Medicine.

În acest studiu, ambele doze de ticagrelor studiate au redus semnificativ obiectivul primar format din deces cardiovascular, infarct miocardic sau atac cerebral, comparativ cu placebo. Frecvenţele de apariţie la trei ani au fost 7,85% în bratul ticagrelor 90 mg, 7,77% în bratul ticagrelor 60 mg şi 9,04% în bratul placebo (Hazard Ratio [HR] pentru ticagrelor 90 mg vs. placebo 0,85, 95% CI 0,75 – 0,96, p=0,0080; HR pentru ticagrelor 60 mg vs. placebo 0,84, 95% CI 0,74 – 0,95, p=0,0043).

Efectul ticagrelor asupra fiecărei componente a obiectivului primar a fost consistent. S-a observat o scădere numerică a obiectivelor secundare reprezentate de decesul cardiovascular şi de mortalitatea de orice cauză, dar acestea nu au fost semnificative statistic.

Aşa cum se aştepta de la un antiagregant plachetar oral şi în concordanţă cu alte studii la populaţii similare de pacienţi, hemoragiile majore TIMI (sângerări intracraniene, sângerare asociată cu o scădere a hemoglobinei şi sângerare fatală) – obiectivul primar de siguranţă al studiului – au apărut mai frecvent pentru ambele doze de ticagrelor plus acid acetilsalicilic, comparativ cu placebo plus acid acetilsalicilic.

Important, rata hemoragiilor intracraniene (sângerări în interiorul craniului) şi rata hemoragiilor fatale au fost mici şi similare între grupurile de studiu şi grupul placebo.

Studiul PEGASUS-TIMI 54, cel mai mare studiu al AstraZeneca de urmărire a obiectivelor clinice, ce a inclus mai mult de 21.000 de pacienţi din peste 1.100 centre din 31 ţări, face parte din programul PARTHENON. Studiul PLATO, care a inclus peste 18.000 de pacienţi, a fost primul studiu din acest program şi a oferit datele pe baza cărora ticagrelor a fost aprobat în peste 100 de ţări şi inclus în 12 ghiduri majore de tratament al sindromului coronarian acut din întreaga lume.

Sunt în desfăşurare şi alte studii din programul PARTHENON, care evaluează efectul ticagrelor de prevenire a evenimentelor cardiovasculare la pacienţi cu boala arterială periferică, AVC ischemic sau atac ischemic tranzitor şi la pacienţi cu diabet şi ateroscleroză coronariană.

Medicamentele care conţin substanţa activă  ticagrelor nu este aprobat pentru prevenţia secundară a evenimentelor aterotrombotice la pacienţii cu antecedente de infarct miocardic de peste un an sau pentru prevenţia evenimentelor cardiovasculare la pacienţii cu boala arterială periferică, AVC, diabet sau ateroscleroză.

Mâncarea condimentată provoacă ulcer?
Mâncarea condimentată provoacă ulcer?