Tot ce vrei să afli despre alăptare!

Ce faci daca ai probleme cu alaptarea? Avem o veste buna: exista si la noi consilieri in alaptare la care poti apela, fie printr-o convorbire telefonica, daca vrei un sfat urgent, fie printr-o sedinta. Am stat de vorba cu Dr. Ilinca Tudose-Tranulis - medic rezident pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, anul IV, si consultant in alaptare acreditat international (IBCLC) despre alaptare si problemele care pot sa apara.
15.10.2013
Tot ce vrei să afli despre alăptare!

Ce faci daca ai probleme cu alaptarea? Avem o veste buna: exista si la noi consilieri in alaptare la care poti apela, fie printr-o convorbire telefonica, daca vrei un sfat urgent, fie printr-o sedinta. Am stat de vorba cu Dr. Ilinca Tudose-Tranulis – medic rezident pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, anul IV, si consultant in alaptare acreditat international (IBCLC) despre alaptare si problemele care pot sa apara.

Care sunt greselile care se pot face in primele zile ale alaptarii si ce repercursiuni au acestea?

O prima greseala este separarea bebelusului de mama. Copilul ar trebui sa fie lasat pe pieptul mamei, in contact piele pe piele, ceea ce va favoriza „tararea” nou-nascutului prin puteri proprii spre san, atasarea la san si primul supt. Suptul in prima ora dupa nastere este esential in desfasurarea in conditii optime a alaptarii.

Daca spitalul nu permite acest lucru, mama ar trebui sa ceara sa i se aduca copilul, sau sa mearga la el cat mai repede. Cu cat se intarzie mai mult intalnirea celor doi, instalarea lactatiei va avea de suferit, si creste riscul unei alte greseli majore, oferirea de lapte praf cu biberonul sugarului. Deoarece exista riscul deshidratarii copilului, sau pentru ca acesta plange, simtindu-se in nesiguranta fara mama, asistentele de neo-natologie ii vor oferi sugarului lapte praf. Daca acesta chiar este necesar, pentru ca mama nu poate ajunge la copil, laptele praf ar trebui oferit cu seringa, in cantitate foarte mica, stomacul copilului avand la nastere 3-7 ml.

Din momentul in care mama se poate ocupa de copil, cei doi ar trebui sa ramana impreuna zi si noapte, pentru ca sugarul sa fie alaptat la cerere. O pozitionare gresita la san, fara ajutorul unei persoane cu experienta, poate duce la aparitia ragadelor si la imposibilitatea bebelusului de a scoate lapte, acesta adormind la san, sau din contra, plangand foarte tare.

Daca totusi sugarul reuseste sa suga, si inghite multumit la san, putem gresi limitandu-i durata sutului. Alaptare la cerere inseamna ca sugarul va hotari cand si cat vrea sa suga, regulile care indica un anumit numar de minute la san sau un anumit interval intre mese sunt aberante.

Folosirea excesiva a mameloanelor de silicon, oferirea de supliment de lapte praf sugarului pentru a dormi mai bine, toate acestea sunt greseli extrem de frecvente in practica spitalelor si mamelor din Romania, ceea ce pericliteaza desfasurarea alaptarii in urmatoarele saptamani si luni, conducand in final la o rata extrem de scazuta a alaptarii exclusive la noi in tara.     


Ce se intampla in cadrul unei consultatii despre alaptare?

In cadrul unei consultatii de alaptare, consultantul in alaptare va afla date importante despre sarcina si nastere, despre nou-nascut,  va evalua starea de sanatate a copilului si sanii mamei, va observa mama si copilul in timpul alaptarii, va urmari pozitionarea la san, va evalua eficienta suptului, va asculta mama vorbind despre dificultatile pe care le intampina.

Dupa o amanuntita observatie, consultantul va oferi sfaturi prin care suptul poate fi imbunatatit, acestea putand merge de la o simpla pozitionare mai corecta, pana la a-i recomanda mulsul laptelui, tratamente, dispozitive ce pot veni in sprijinul alaptarii, sau consulturi la alti specialisti, in functie de situatie.

Consultantul in alaptare asculta mama, ii raspunde la toate intrebarile legate de alaptare, o incurajeaza, ii ofera sprijin fizic si moral pentru ca alaptarea sa se desfasoare fara probleme.
 

Ce poti face daca ai o urgenta?

In caz de urgente poti suna la orice ora din zi si din nopate la numarul de telefon 07ALAPTARE, numar cu tarif normal, iar un consultant in alaptare iti va oferi sfaturi sau va programa o intalnire. De asemenea, exista grupul de sprijin pentru alaptare pe facebook, numit „Clinica de alaptare”, unde intotdeauna raspund cu rapiditate mame cu experienta practica si vaste cunostinte despre alaptare.  

 

Citeste continuare pe www.suntmamica.ro.

Cel mai nou articol Video:
Totul despre bypass gastric, operația care tratează obezitatea