Topul alimentelor de la care poti face toxiinfectie alimentara

10.05.2010
Topul alimentelor de la care poti face toxiinfectie alimentara
Topul alimentelor de la care poti face toxiinfectie alimentara
Riscul aparitiei acestei afectiuni este destul de ridicat odata cu incalzirea atmosferica, deoarece germenii si bacteriile se inmultesc destul de repede, avertizeaza specialistii in nutritie, potrivit Gandul.

Odata cu incalzirea atmosferica, riscul aparitiei toxiinfectiilor alimentare este destul de ridicat, avertizeaza medicii nutritionisti.

Studiile realizate de Centrul pentru Stiinta in Interesul Publicului din SUA, citate de health.com, au scos la iveala un top al alimentelor care au un potential ridicat de aparitie a acestei afectiuni.

 
Astfel, verdeţurile folosite pentru salate pot fi contaminate cu pesticide, substanţe de îngrăşământ artificial. În plus, specialiştii atrag atenţia că apa folosită la irigat poate fi şi ea murdară şi plină de germeni. Se recomandă spălarea cu apă călduţă a acestora, pentru a diminua cantitatea de substanţe chimice, care, odată ajunse în sistemul digestiv, pot duce la apariţia toxiinfecţiilor alimentare.
 
Legumele şi fructele sunt printre cele mai pretenţionase alimente, mai ales odată cu încălzirea. O atenţie deosebită trebuie să acordăm şi legumelor sau fructelor crude, pe care le păstrăm în frigider. Specialiştii atrag atenţia că o greşeală frecventă pe care o fac mulţi dintre noi este aceea de a depozita în frigider salatele şi fructele acoperite. Foliile din plastic nu mai permit oxigenului să pătrundă prin fructe sau legume, iar lipsa acestuia favorizează dezvoltarea bacteriei Clostridium botulinum, vinovată de apariţia botulismului.

Printre cele mai „sensibile” legume se numără roşiile şi cartofii, care trebuie spălate bine înainte de a fi adăugate la mâncare sau în salate. Căpşunele, zmeura şi murele sunt fructele al căror termen de valabilitate este mic.

Ouăle – cel mai mare risc în ceea ce priveşte aceste alimente este dat de bacteria Salmonella, care poate exista în ele, precizează specialiştii. Pentru a evita apariţia unor probleme digestive, se recomandă gătitul ouălor corespunzător. Potrivit nutriţioniştilor, prin preparare termică bacteria este distrusă. Experţii recomandă evitarea produselor care conţin ouă crude, precum cocteilurile sau îngheţata făcută în casă.

Lactatele sau brânzeturile pot fi contaminate cu bacterii precum Salmonella sau Listeria, cauzatoare de avort. Astfel, specialiştii recomandă să fim cu băgare de seamă de unde cumpărăm acest tip de alimente. În plus, este indicat ca femeile însărcinate să evite brânzeturile moi, deoarece riscul contaminării acestora cu bacterii este ridicat.

Citeste mai multe despre alimentele de la care poti face toxiinfectie alimentara pe www.gandul.info.

Foto: Victor Ciupuliga

 
Recomandare video
3 metode pentru a combate oboseala: pastila de psiho