Toaleta smart care analizează materiile fecale în vederea identificării semnelor de boală

26.05.2021
Toaleta smart care analizează materiile fecale în vederea identificării semnelor de boală
Sursa foto: Shutterstock

Toaleta smart care are la bază un algoritm de inteligență artificială a fost concepută de savanții americani și ar putea ajuta la depistarea precoce a unor probleme gastrointestinale. 

Cercetătorii de la Center for Water, Sanitation, Hygiene and Infectious Disease din cadrul Universității Duke, California, au conceput toaleta smart cu scopul de a analiza materiile fecale și de a le oferi astfel medicilor gastroenterologi informații prețioase despre sănătatea utilizatorilor.

Toaleta smart analizează consistența și frecvența scaunelor

Mai precis, analiza „inteligentă” a scaunului ar putea identifica sângerări sau alte semne ale unor boli cronice, cum este sindromul colonului iritabil sau boala inflamatorie intestinală.

Toaleta smart a fost prezentată în premieră în cadrul conferinței virtuale Digestive Disease Week.

În mod normal, medicii gastroenterologi se bazează pe informațiile primite de la pacienți în privința consistenței și frecvenței scaunelor pentru a depista cauza simptomelor neplăcute, cum ar fi constipația, durerile abdominale, balonarea sau diareea. Însă aceste informații nu sunt atât de precise, spune dr. Deborah Fisher, profesor de medicină la Duke University și unul dintre autorii principali ai studiului.

Deseori, pacienții nu își amintesc și nu pot să relateze medicului aspectul materiilor fecale sau câte scaune au pe zi, indicii care sunt foarte importante în stabilirea unui diagnostic sau pentru monitorizarea unei afecțiuni gastrointestinale.

Toaleta smart ne va permite să adunăm astfel de date de care avem nevoie, adaugă medicul.

De exemplu, boala inflamatorie intestinală poate fi diagnosticată cu ajutorul inteligenței artificiale ce stă la baza acestei toalete smart. De asemenea, poate fi monitorizată eficiența tratamentului acestei boli.

Dacă astfel de dispozitive ar fi montate în spitale sau cămine de bătrâni, diagnosticul ar putea fi stabilit mai devreme, iar tratamentul, mai eficient, spun inventatorii toaletei smart.

Algoritmi care identifică biomarkeri ai cancerului în materiile fecale

Tehnologia poate fi integrată în orice toaletă simplă. Practic, ea presupune fotografierea materiilor fecale și analizarea acestora cu ajutorul algoritmului inteligent.

Ulterior, informațiile ajung la medicul gastroenterolog, care poate vedea dacă pacientul are scaune moi, normale sau este constipat ori dacă există urme de sânge în scaun. Astfel este mai ușor de stabilit diagnosticul și pacientul va primi un tratament corect pentru afecțiunea sa.

Cercetătorii au analizat 3.328 de imagini furnizate de toaleta smart. S-a dovedit că algoritmul a depistat cu o acuratețe de 85% consistența scaunelor, respectiv 76% în cazul sângelui prezent în materiile fecale.

Toaleta smart este încă în stadiul de prototip și nu este disponibilă pe scară largă. Dezvoltatorii spun că vor continua să lucreze la îmbunătățirea algoritmului. Ei au în plan adăugarea unei funcții care va identifica biomarkeri specifici anumitor forme de cancer.

Surse:

https://www.medscape.com/viewarticle/951684?

https://www.webmd.com/digestive-disorders/news/20210525/smart-toilet-scans-stool-for-blood-consistency

https://www.studyfinds.org/smart-toilet-takes-pictures-of-poop-detects-ibd-ibs/

https://today.duke.edu/2021/05/smart-toilet-uses-artificial-intelligence-monitor-bowel-health

https://ddw.org/2021/05/22/smart-toilet-may-soon-analyze-stool-for-health-problems/

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
Top 5 alimente sănătoase care îngrașă