Testul Papanicolau prelucrat in mediu lichid – cea mai noua metoda de screening citologic

Prelucrarea citologiei cervico-vaginale in mediu lichid, aduce un plus de acuratete in interpretarea analizelor, comparativ cu tehnica conventionala.
Testul Papanicolau prelucrat in mediu lichid – cea mai noua metoda de screening citologic
Testul Papanicolau prelucrat in mediu lichid - cea mai noua metoda de screening citologic

Testul Papanicolau, pentru prevenirea cancerului de col, poate fi realizat si la noi in tara prin cele mai noi si avansate tehnici, care sa ofere o imagine cat mai fidela asupra starii de sanatate a pacientelor. Cea mai noua metoda de screening, prelucrarea citologiei cervico-vaginale in mediu lichid, aduce un plus de acuratete in interpretarea analizelor, comparativ cu tehnica conventionala.

„Testul Papanicolau este parte obligatorie din screeningul anual pentru depistarea cancerului de col uterin”, a declarat Olga Baltac, Director de laborator la Centrul medical Medsana unde, incepand cu aceasta luna, orice doamna sau domnisoara isi poate efectua analizele dupa ultimele tehnologii.

Sangerarile si infectiile nu mai influenteaza acuratetea rezultatelor

Cel mai important avantaj al noii metode este scaderea numarului de specimene nesatisfacatoare pentru evaluare, adica a acelor probe a caror examinare este imposibila sau limitata. Studiile arata ca procentul de specimene nesatisfacatoare (cauzate de sangerari, infectii sau de numarul redus de celule descuamate) scade de la 10% la 2% in cazul utilizarii procedeului citologiei in mediu lichid, fata de citologia conventionala. Ca urmare a acestei performante, riscul sa se solicite o noua prelevare scade. In plus, din acelasi recipient se poate efectua si testul HPV.

Probele sunt prelucrate automat

Metoda citologiei in mediu lichid permite utilizarea pentru analizare a 99% dintre celulele recoltate, spre deosebire de numai 20% in cazul tehnicii conventionale. Un beneficiu suplimentar al citologiei lichide este prelucrarea automata a probelor, procedeu care face ca specimenele lichide sa fie mai reprezentative. Reprezentativitatea semnificativ marita si prelucrarea automata a probelor sunt elemente care contribuie la cresterea acuratetii rezultatelor.

3.400 de cazuri noi ce cancer de col, anual, in Romania

Cancerul de col uterin este o boala grava, care poate fi insa tratata si vindecata daca este depistata in stadii incipiente. Pe plan mondial, la fiecare doua minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin. In Romania, afectiunea are o incidenta cu atat mai alarmanta cu cat numarul de cazuri noi de cancer de col uterin intr-un an este de aproximativ 3.400.

Din fericire, riscul aparitiei cancerului de col uterin scade cu 80% la femeile care sunt examinate regulat in cadrul programelor de screening. Este cu atat mai important ca analizele sa fie efectuate periodic, in urma consultatiilor ginecologice care stabilesc ulterior ritmul cu care aceste investigatii trebuie repetate.

Citeste si: Top 10 controale anuale obligatorii

 

 
Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dan Zaharescu, director executiv ARPIM: importanța accesului rapid la medicamente de ultimă generație
Recomandări: