Testare HIV gratuită, la domiciliu, în perioada 23-29 noiembrie

24.11.2020

Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) organizează, în perioada 23-29 noiembrie, prima ediţie a Săptămânii Internaţionale a Testării HIV în România, în cadrul căreia 700 de persoane vor putea face testul HIV, gratuit, la domiciliu, folosind un autotest.

Pandemia determinată de COVID-19 a afectat puternic și domeniul HIV, în special accesul la testare, care a scăzut dramatic: în primele 6 luni ale anului 2020 au fost realizate cu 75% mai puține teste HIV decât în aceeași perioadă a anului trecut, conform raportului național „Evoluția infecției HIV/SIDA în România – 30 iunie 2020”.

Campania îşi propune sensibilizarea publicului larg şi a persoanelor vulnerabile cu privire la problematica testării HIV, un prim pas împotriva acestei epidemii, informează un comunicat ARAS.

Săptămâna Internațională a Testării este o inițiativă a Coaliției PLUS, rețea internațională de organizații din domeniul HIV și al hepatitelor virale, în care ARAS este membră.

În cadrul acestei prime ediţii, ARAS, în parteneriat cu Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, derulează un proiect-pilot de autotestare în întreaga ţară, cu scopul de a creşte accesul la testare HIV pentru toate categoriile de populaţie, astfel încât cât mai multe persoane să-şi cunoască statutul serologic, să înceapă tratamentul corespunzător, contribuind la stoparea transmiterii.

Testare HIV – 50% din cazuri sunt diagnosticate în faze avansate ale infecției

Testarea este un prim şi important pas în controlarea infecţiei cu HIV/SIDA şi în stoparea ei. Depistarea precoce prezintă numeroase avantaje, mai ales pentru individ, acesta putând avea acces la servicii medicale specializate, dar şi pentru societate în general. Un pacient diagnosticat timpuriu va putea ajunge mai repede la o încărcătură virală nedetectabilă şi astfel el nu mai transmite virusul. Autotestul HIV permite oricui să se testeze, inclusiv în vremuri de pandemie, afirmă dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI Prof. Dr. Matei Balş, citat în comunicatul de presă.

Autotestul a devenit în prezent o necesitate, mai ales în contextul actual determinat de coronavirus, când testarea a scăzut la nivel naţional.

Cu ajutorul autotestului putem asigura accesul la testare HIV uşor şi mai ales în siguranţă pentru oricine doreşte să se testeze, indiferent de localitate sau de perioada zilei, declară Mihai Lixandru, coordonator al Săptămânii Internaţionale a Testării HIV, potrivit aceluiaşi comunicat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee