Tensiunea intraoculară crescută şi sindromul de ochi uscat afectează o mare parte dintre români

Campania „Vederea nu are preţ”, derulată recent la iniţiativa Fundaţiei Dr. Schmitzer, Clinica Oftalmestet şi cu sprijinul Primăriei Sectorului 4, a scos la iveală cifre îngrijorătoare privind sănătatea oculară a românilor.
Tensiunea intraoculară crescută şi sindromul de ochi uscat  afectează o mare parte dintre români

Campania „Vederea nu are preţ”, derulată recent la iniţiativa Fundaţiei Dr. Schmitzer, Clinica Oftalmestet şi cu sprijinul Primăriei Sectorului 4, a scos la iveală cifre îngrijorătoare privind sănătatea oculară a românilor.

Scopul campaniei a fost de a identifica pacienţii cu risc crescut de glaucom din Bucureşti, prin măsurarea tensiunii intraoculare, însă testele au scos la iveală şi o altă problemă de care suferă aproape jumătate dintre cei supuşi investigaţiilor, respectiv sindromul de ochi uscat.

Astfel, dintr-un total de 843 de persoane, 324 (38%) au prezentat tensiune intraoculară mare, deci risc crescut de a dezvolta glaucom, iar 451 (aproape 50%) au fost diagnosticate cu sindromul ochiului uscat.

Rezultatele acestei campanii evidenţiază importanţa controlului medical oftalmologic periodic, mai ales dacă se are în vedere faptul că glaucomul este o boală ireversibilă, ce duce la orbire.


Orice pierdere de vedere care s-a produs înainte de diagnosticarea glaucomului este imposibil de tratat ulterior. De aceea, diagnosticarea precoce şi tratamentul sub supravegherea unui oftalmolog reprezintă elementele cele mai importante în prevenirea şi stoparea evoluţiei glaucomului.

Principalul factor de risc pentru glaucom îl reprezintă presiunea intraoculară crescută.

Sindromul de ochi uscat apare ca urmare a unei lubrifieri şi umidificări insuficiente a suprafeţei ochiului şi nu poate fi complet vindecat (procentul depinde în funcţie de cauză), însă simptomele de însoţire, precum uscăciunea sau senzaţia de arsură pot fi gestionate.

„Un procent de aproape 40% de persoane cu tensiune intraoculară ridicată este foarte mare.

Tragem un semnal de alarmă cu privire la această boală, glaucomul, care se instalează pe nesimţite în corp, iar pacientul află despre ea când este deja prea târziu şi nu mai poate fi tratată”, spune dna Dr. Speranţa Schmitzer, medic Primar la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucureşti, preşedinte al Fundaţiei Dr. Schmitzer şi fondator al Clinicii Oftalmestet. 

Pacienţii suspecţi de glaucom au primit vouchere pe baza cărora vor putea beneficia de consultaţie gratuită, reducere la investigaţii şi tratamente gratuite pentru o lună la Clinica Oftalmestet.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața