Te întorci în România din străinătate? Află dacă trebuie să stai în carantină la domiciliu

De pe 7 octombrie 2020 au intrat în vigoare noi restricții privind circulația celor care revin din zone cu risc de transmitere Sars-Cov-2 ridicat
Te întorci în România din străinătate? Află dacă trebuie să stai în carantină la domiciliu
Te întorci în România? Iată ce restricții se impun la intrarea în țară, foto Shutterstock

Evoluția cazurilor noi de infecție cu virsului SARS-COV-2 în ultimele săptămâni impune o serie de noi restricții privind deplasarea în străinătate, dar și la întoarcerea în România. Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile a publicat pe 5 octombrie 2020 lista țărilor din ”zona galbenă”. Iată ce trebuie să știi dacă plănuiești să revii în România sau să pleci.

Dacă în planurile tale sunt incluse călătoriile în următoarea perioadă verifică cu atenție ultimele știri și reglementări impuse de autoritățile sanitare de la punctul de plecare, punct de tranzit (dacă este cazul) și destinație. În multe țări prezentarea unui test negativ la infecția cu virusul Sars-Cov-2, virus vinovat de coronavirus, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte este necesar. În funcție de deciziile autorităților locale se impune carantina sau nu. Pe 5 octombrie 2020, Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile a publicat lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr. 47 din 05.10.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Listă în vigoare de la data de 07.10.2020 ora 0:00

 14 zile de carantină la domiciliu sau locația declarată

Pentru pasagerii care intră în România din țările cu risc epidemiologic ridicat, incluse în lista ”Zona Galbenă” este obligatorie carantina la domiciliu/locația declarată pentru 14 zile. Persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) și intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieși din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă semne specifice bolii coronavirus.

Persoanele care nu stau mai mult de 72 de ore pe teritoriul României au altă regulă de respectat

Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile a anunțat de asemenea că pentru pasagerii care revin din zone cu risc ridicat epidemiologic și nu stau mai mult de 72 de ore pe teritoriul României se aplică o altă regulă și nu cea a carantinei 14 zile. ”Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național” 

Țări cu risc de transmitere ridicat – ”lista galbenă” – se impune carantină 14 zile sau test în a 8-a zi

Iată lista statelor cu risc epidemiologic ridicat incluse în zona galbenă: Israel, Andorra, Muntenegru, Bahrain, Aruba, Argentina, Guam, Bonaire, Saint Eustatius and Saba, Spania, Cehia, Costa Rica, Puerto Rico, Bahamas, Republica Moldova, Franța, Olanda, Gibraltar, Polinezia Franceză, Sint Maarten,Liban, Belgia,Panama,Capul Verde, Statele Unite ale Americii, Peru, Kuweit, Columbia,Brazilia, Armenia, Marea Britanie, Islanda, Oman, Irak, Maldive, Paraguay, Luxembourg, Belize, Emiratele Arabe Unite ,Palestina, Danemarca, Libia, Ungaria ,Chile, Slovacia, Ucraina, Austria, Curaçao, Georgia,Qatar.

Pentru informații actualizate verificația www.mae.ro, www.cnscbt.ro și site-urile companiilor aeriene dar și informații oficiale de la punctul de plecare sau destinație.

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Cel mai nou articol Video:
Dr. Beatrice Anghel: tratamente moderne în cancerele ginecologice avansate