Sute de mii de români infectați zilnic cu Omicron. Previziunile sumbre ale medicilor

Șansele să intrăm în contact cu Omicron sunt foarte mari. Depinde cât de pregătiți suntem pentru această întâlnire și cum vom ieși din ea.
08.01.2022
Sute de mii de români infectați zilnic cu Omicron. Previziunile sumbre ale medicilor
Sursa foto: Shutterstock

Noua tulpină africană Omicron va deveni dominantă în România în mai puțin de 2 săptămâni, avertizează medicii. Potrivit acestora, numărul real al noilor cazuri de infectare cu Omicron va fi de până la 250.000 pe zi, având în vedere contagiozitatea extrem de crescută a acestei variante, în comparație cu tulpina Delta.

Un nou studiu realizat de Medlife arată că există șanse ca România să ajungă la 50.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni, în condițiile unei testări adecvate. Dat fiind faptul că cifrele raportate oficial sunt de cel puțin cinci ori mai mici, sunt șanse mari să se înregistreze în mod real 250.000 de cazuri pe zi în următoarele două săptămâni.

În acest fel se produce o imunizare în masă accelerată, iar la începutul lunii februarie numărul cazurilor ar putea începe să scadă. Însă important este cum se face această imunizare în masă și care vor fi efectele: cât de mare va fi presiunea pe sistemul de sănătate, câte cazuri grave se vor înregistra, câte decese.

Iar aici schema de vaccinare completă și, mai ales, boosterul vor face diferența. E clar că șansele ca fiecare dintre noi să intre în contact cu această tulpină sunt foarte mari. Depinde însă cât de pregătiți suntem pentru această întâlnire și cum vom ieși din ea, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO al companiei.

Explozia de noi cazuri, determinată de interacțiunile de Crăciun și Revelion

În ultima săptămână, ponderea cazurilor Omicron a crescut de la 35% la 78%. Reprezentanții companiei estimează că numărul infectărilor cu Omicron va continua să crească accelerat, iar nouă tulpină va deveni dominantă în mai puțin de două săptămâni și atrag atenția asupra nevoii de implementare a unor noi măsuri restrictive pentru a tempera dinamica răspândirii noii tulpini Omicron, în special din cauza faptului că aceasta afectează și copiii, iar în câteva zile se va intensifica activitatea școlară.

Creșterea numărului de cazuri este rezultatul direct al interacțiunilor de Crăciun și Revelion și al numărului mare de români care s-au întors acasă de sărbători.

MedLife anunță încă 137 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron dintr-un lot de 175 de probe selectate în mod aleatoriu de la pacienți din mai multe orașe din țară, confirmați cu virusul SARS-CoV-2 prin test PCR.

Conform reprezentanților companiei, numărul suspiciunilor este mai mult decât dublu (de la 35% pe lotul evaluat săptămâna trecută, la 78% pe lotul studiat în această săptămână), ceea ce confirmă rata mare de transmisibilitate a noii tulpini. Probele suspecte provin din Cluj – 68, București – 37, Timiș – 22 și Brașov -10. Acestea urmează să fie secvențiate în cursul săptămânii viitoare pentru confirmare.

Omicron este de 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta

Este a șasea săptămână consecutivă în care compania analizează prin metoda pre-screening PCR probe pozitive de COVID-19 în vederea detectării cazurilor de Omicron. Până în acest moment compania a evaluat aproape 500 de cazuri, probele suspecte de Omicron fiind supuse procesului de secvențiere pentru o confirmare.

Acum două săptămâni nu aveam nicio suspiciune de infectare cu tulpina Omicron pe lotul analizat la momentul respectiv, săptămâna trecută mai mult de o treime dintre probe au fost suspecte și ulterior confirmate prin secvențiere, iar acum am ajuns la aproape 80% dintre probe cu probabilitate de Omicron.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că această tulpină este de până la 5 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta și atinge un număr mare de oameni într-un timp foarte scurt. Nu e deloc surprinzător că începem să avem transmitere comunitară a acestei tulpini pe teritoriul României și ne așteptăm ca în perioada următoare ritmul să fie unul susținut în această direcție.

Kitul folosit pentru screening arată indicii că ar putea fi prezentă tulpina Omicron, însă confirmarea fermă vine în urma secvențierii. Chiar și așa, după cum se poate observa, indiciile sunt destul de precise, mai mult de 93% din cazurile pe care le-am considerat suspecte la evaluarea de săptămâna trecută fiind confirmate săptămâna aceasta prin secvențiere.

Așadar, este foarte probabil ca cele 137 de cazuri suspecte identificate pe cel mai recent lot analizat să fie cu Omicron, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvențiere.

Până în prezent, autoritățile române au raportat 295 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Recomandare video
Un medic avertizează: și vegetarienii pot acumula grăsime în ficat