Suplimentele de calciu, asociate cu un risc mai mare de demenţă în unele cazuri

Administrarea de suplimente de calciu în anumite condiţii poate creste riscul de apariţie a demenţei, susţine un studiu recent.
22.08.2016
Suplimentele de calciu, asociate cu un risc mai mare de demenţă în unele cazuri

Administrarea de suplimente de calciu în anumite condiţii poate creste riscul de apariţie a demenţei, susţine un studiu recent. Cercetarea, realizată de o echipă de cercetători de la  Universitatea din Gothenbug, Suedia, arată că femeile care iau suplimente de calciu pentru a combate osteoporoza prezintă un risc mai mare de a dezvolta demenţa.

Cele mai expuse demenţei sunt pacientele care au luat suplimente de calciu după ce au suferit un accident vascular cerebral sau alte afecţiuni care afectat circulaţia sângelui către creier. În cazul acestora, riscul de apariţie a demenţei este de şapte ori mai ridicat comparativ cu cele care nu au suferit un accident vascular cerebral.


“Studiul nostru este primul care arată că există o legătură între administrarea de suplimente de calciu şi un risc crescut de apariţia a demenţei la femeile mai în vârstă. Cu toate acestea, cercetarea trebuie repetată înainte de a face recomandări clare în acest sens“, a declarat autorul principal al studiului doctoral Silke Kern, de la Universitatea Gothenburg.

Milioane de femei iau suplimente de calciu pentru întărirea oaselor afectate de osteoporoză, o afecţiune care apare de multe ori la începutul menopauzei, când încetineşte producţia de ţesut osos nou.

Kern şi echipa sa au examinat datele a 700 de femei (care nu sufereau de demenţă) cu vârste cuprinse între 70 şi 92 de ani. Femeile care au luat suplimente de calciu erau de două ori mai predispuse să dezvolte demenţă, faţă de cele care nu luau astfel de pastile. Riscul crescut a fost limitat la acele paciente care au suferit un atac cerebral vascular sau prezentau alte semne ale unei boli cardio-vasculare. Pentru femeile care suferiseră un accident vascular cerebral riscul de apariţie a demenţei este de şapte ori mai ridicat dacă lua suplimente de calciu.

În schimb, în cadrul studiului, nu a existat o asociere între suplimentele de calciu şi apariţia demenţei în cazul femeilor care nu prezentau indicii ale bolilor cerebro-vasculare.

Pe lângă numărul restrâns de subiecţi,lipsa unor scanări ale creierului au împiedicat cercetătorii suedezi să evalueze modul în care suplimentele de calciu au influenţat dezvoltara leziunilor din substanţa albă. În plus, studiul nu a analizat cu exactitate cât calciu era în dieta lor, ceea ce poate afecta organismul diferit faţă de suplimente.

“Femeile şi publicul general trebuie să înţeleagă că atunci când vorbim despre micronutrienţi – inclusiv calciu – şi funcţiile cognitive, trebuie să luăm în considerare că o combinaţie de nutrienţi poate avea o predictibilitate mai mare decât un singur nutrient. De exemplu, calciul, fosforul şi magneziu sunt analizate în general pentru efectele lor asupra mai multor organe, iar funcţiile cognitive ar putea fi afectate cel mai probabil de o combinaţie a acestor nutrienţi. A spune că un singur nutrient poate creşte riscul de demenţă este prematur şi sunt necesare mai multe studii pentru a analiza combinaţiile de nutrienţi” , a atras atenţia doctorul Neelum Aggarwal, cercetător la Centrul Medical al Universităţii Rush din Chicago.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee