Superalimente pe care le consumă românii

Câteva dintre preferinţele românilor atunci când vorbim de un stil de viaţă sănătos sunt consumul de matcha sau miere de manuka.
Superalimente pe care le consumă românii
FOTO: 123rf.com / Superalimente pe care le consumă românii

Matcha, chlorella, spirulină, maca, ghimbir, sunt doar câteva dintre preferinţele românilor pentru superalimente, înregistrându-se o creştere de 27% pe Vegis.ro, oferta de produse ajungând la peste 100 de sortimente.

În anul 2019, românii şi-au propus să trăiască mai sănătos, iar asta o demonstrează preferinţele alimentare observate în sondajele recente. Peste 80% dintre cei intervievaţi au precizat că o alimentaţie cât mai apropiată de natură ajută la menţinerea unei stări de sănătate optime. În acest context, superalimentele se numără printre categoriile de produse tot mai căutate, fiind o dovadă a faptului că românii înţeleg importanţa diversificării surselor de nutrienţi din meniul zilnic. Toate alimentele sunt sănătoase consumate în starea lor naturală, neprocesată, însă această categorie aparte conţine  fructe, plante şi legume originare din întreaga lume şi care conţin un procentaj mare de vitamine, aminoacizi, antioxidanţi şi minerale.

”Consumul de alimente în stare naturală, cât mai puţin procesate, este esenţial pentru sănătatea noastră, iar acest lucru a fost demonstrat de numeroase cercetări în domeniu. Având în vedere acest lucru, dar şi preferinţele clienţilor noştri pentru alimente care aduc un aport nutritiv deosebit dietei, am extins oferta de produse din această categorie la peste 100 de produse. Cele mai căutate sunt mierea de Manuka, uleiul de cocos, pudra de spirulina, turmericul si mai nou, pulberea de matcha”, a precizat Mihai Bucuroiu, fondator Vegis.ro.

Superalimentele pot fi împărţite în patru categorii: verzi (iarba de grâu, de orz, matcha, spirulina, chlorella, spanac etc), fructe şi nuci (acai, afine, goji, noni, cătină, nuca de cocos etc), aromatice şi condimente (aloe vera, ginseng, turmeric etc) şi alte superalimente (miere, polen, ulei de rapiţă, de avocado de cocos etc).

Fiecare continent cu minunile sale

Mierea de Manuka, care se găseşte exclusiv în Australia şi Noua Zeelandă, are importante proprietăţi antiinflamatoare, antibiotice, este un antioxidant puternic şi ajută în creşterea imunităţii. Matcha (care în japoneză înseamnă pudră de ceai) este considerată de majoritatea specialiştilor cel mai important sortiment de ceai verde datorită numeroaselor sale proprietăţi benefice organismului. Comparativ cu o cană de ceai verde obişnuit, matcha conţine de 137 ori mai mulţi antioxidanţi, care au un rol important în lupta împotriva radicalilor liberi şi care  stimulează detoxifierea organismului.

Goji, din îndepărtatul Tibet, este considerat un aliat puternic împotriva îmbătrânirii naturale a organismului şi protejează ficatul, în timp ce chlorella, originară din Japonia, conţine vitaminele B, C, E, magneziu, fier, fibre, clorofilă şi proteine. Tot din Asia vin şi pudra de spirulină cu un important aport de proteine sau moringa care este bogată în fier.

Coacăzele şi cătina, vedetele europene ale superalimentelor, au rol vitaminizant şi detoxifiant fiind printre cele mai eficiente adjuvante naturale. Din Africa vin curmalele deglet nouri care ajută la o mai bună digestie, dar şi baobabul cu efect energizant, în timp ce America Centrală ne-a dat faimosul, deliciosul şi atât de sănătosul avocado, precum şi pudra de lucuma, mai puţin cunoscută, dar la fel de bogată în nutrienţi.

Kelpul, o algă găsită în apele nordice, este o sursă importantă de vitaminele A, B1, B2, C, D, E, dar şi de zinc, iod, magneziu, fier, potasiu, cupru şi calciu, având un efect anti-aging şi ajutând la creşterea şi regenerarea părului.

Acestea sunt doar câteva dintre alimentele care, odată introduse în alimentaţie, ajută la o stare de bine, alături de o dietă echilibrată şi mişcare, aşa cum recomandă specialiştii.

Cel mai nou articol Video:
Ce este atașamentul și cum îți influențează viața