Sunt sigure legumele şi fructe româneşti de sezon din pieţe şi hypermarketuri?

Până la 22 august au fost prelevate de către inspectorii fitosanitari 2.080 probe de legume şi fructe made in Ro. Majoritatea au fost analizate în laborator.
29.08.2019
Sunt sigure legumele şi fructe româneşti de sezon din pieţe şi hypermarketuri?
Sunt sigure legumele şi fructe româneşti de sezon din pieţe şi hypermarketuri?, foto 123rf.com

Legumele şi fructele sunt baza unei alimentaţii sănătoase. Însă mai sunt este cu adevărat sănătoase în zilele noastre, când industria chimică şi industria alimentară au dezvoltat soluţii pentru creşterea şi coacerea rapidă a legumelor, conservarea lor luni de zile şi metode pentru producerea lor în alte anotimpuri decât cele specifice?

Iată ce spun autorităţile despre fructele şi legumele din pieţele şi supermarketurile din România. Printr-un comunicat de presă se anunţă că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin inspectorii în domeniul legume – fructe, cât şi Direcţiile pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti verifică permanent respectarea legislaţiei specifice urmărind prin analize de laborator dacă s-au respectat limite maxime admise în utilizarea de pesticide pentru fructe şi legume. De asemenea, inspectorii urmăresc ca toate cantităţile expuse spre vânzare să aibă elementele obligatorii din sistemul de etichetare (localitatea în care au fost obţinute, data recoltării, preţul acestora, etc).

 

Legumele şi fructele de sezon româneşti sunt sigure pentru consum

Până la 22 august 2019 au fost prelevate de către inspectorii fitosanitari 2.080 probe şi au fost analizate în laboratorul autorizat şi acreditat al ANF un număr de 2.053 probe,  iar încă 27 de probe se află în lucru.În urma analizelor de laborator nu au fost depistate până în prezent depăşiri ale limitelor maxim admise de reziduuri de pesticide la niciun produs legumicol sau pomicol, astfel încât legumele şi fructele româneşti corespund standardelor de calitate şi nu prezintă riscuri pentru consumatori.

Producătorii găsiţi cu nereguli sunt amendaţi

Astfel, de la începutul anului şi până în prezent, în sfera comerţului cu legume – fructe, inspectorii MADR au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 118.000 lei şi un număr de 110 avertismente, cu planuri de remediere. Majoritatea sancţiunilor sunt aplicate comercianţilor prezenţi în pieţe care nu prezintă documente privind trasabilitatea produselor comercializate, nu nominalizează ţara de origine pe etichete sau chiar nu au etichete la loturile expuse spre comercializare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Anevrismul de aortă ascendentă: simptome și tratament