Sunt sigure fructele şi legumele româneşti pentru consum? Iată ce spune un studiu

Sunt sigure din punct de vedere al rezudirilor de pesticide fructele şi legumele de sezon din producţia românească? Iată ce spun testele efectuate de autorităţi
24.07.2019
Sunt sigure fructele şi legumele româneşti pentru consum? Iată ce spune un studiu
Sunt sigure fructele şi legumele româneşti pentru consum? Iată ce spune un studiu. foto 123rf.com

Mergem la piaţă după legume şi fructe, dar să fim serioşi, uneori ne întrebăm dacă toate aceste legume şi fructe ce arată precum în reviste sunt naturale şi nu au folosite prea multe substanţe chimice la creşterea lor. Iată ce spun experţii de la Autoritatea Naţională Fitosanitară.

Pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a publicat un comunicat de presă privind raportul Autorităţii Naţionale Fitosanitare. Se confirmă că în pieţe se găsesc din abundenţă legume şi fructe de sezon din producţia autohtonă: pepeni, piersici, mure de cultură, nectarine, caise dar şi tomate, ardei, vinete, cartofi, varză, conopidă, fasole păstăi, verdeţuri etc. Dar cum stăm cu cantităţile de pesticide?

Sunt sigure fructele şi legumele româneşti pentru consum?

În cadrul Planului Naţional de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din legume, fructe şi cereale, Autoritatea Naţională Fitosanitară  a prelevat până în prezent la nivel naţional 1.790 de probe, din care au fost analizate 1.696 de probe, în vederea depistării depăşirilor de reziduuri de pesticide.
Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele şi fructele din producţia autohtonă îndeplinesc standardele de calitate şi nu prezintă risc pentru consumatori.

Câte amenzi au luat producătorii şi comercianţii găsiţi cu nereguli?

Conform Acţiunile MADR şi ale DAJ realizate până la jumătatea lunii iulie în Municipiul Bucureşti precum şi în toate judeţele din ţară, au constat în verificarea tuturor pieţelor agroalimentare,  precum şi a majorităţii hypermarket-urilor şi  a depozitelor  en-gros de legume şi fructe şi s-au concretizat în aplicarea de amenzi contravenţionale în valoare totală  de 91.340 lei, pentru abaterile constatate şi a unui număr de 302 avertismente cu planuri de remediere, conform Legii nr.270/2017.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Plante pentru frumuseţe
Plante pentru frumuseţe
Recomandare video
Cancerul de sân la femeile tinere: ce e de făcut?