Substanțele periculoase care cauzează hipertensiunea. Se regăsesc în apa pe care o bem zilnic

Oamenii de știință au descoperit că anumite substanțe chimice prezente în apă sunt asociate hipertensiunii arteriale. Este vorba de PFAS.
Substanțele periculoase care cauzează hipertensiunea. Se regăsesc în apa pe care o bem zilnic
Foto: shutterstock / Substanțele periculoase care cauzează hipertensiunea. Se regăsesc în apa pe care o bem zilnic

Potrivit unui studiu, indiferent cât de mult încerci să ai grijă la alimentație și să faci sport, există șansa ca alți factori să-ți compromită sănătatea. Oamenii de știință au descoperit că anumite substanțe chimice prezente în apă sunt asociate hipertensiunii arteriale. Este vorba de substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS).

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS), un risc de apariție a hipertensiunii

Expunerea la substanțele prezente în alimente, apă și aer pot crește riscul de hipertensiune, în special în rândul femeilor trecute de vârsta a doua. Potrivit unui nou studiu publicat în jurnalul Hypertension, cercetătorii Universității din Michigan au analizat datele de sănătate provenite de la 1000 de femei cu vârste cuprinse între 45 și 56 de ani, pe o perioadă de două decenii.

La începutul studiului, toți subiecții prezentau o tensiune normală. Între 1999 și 2017, 470 de femei au dezvoltat hipertensiune. Oamenii de știință au descoperit că femeile care aveau toate cele șapte substanțe PFAS în sânge la începutul studiului aveau un risc crescut cu 71% de a dezvolta hipertensiune. Hipertensiunea reprezintă un pericol pentru sănătate, iar asta pentru că deteriorează arterele și crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare.

Substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) sunt de cele mai multe ori întâlnite în produse cosmetice și de îngrijire personală precum șampon, creme, haine, mobilă și multe alte lucruri cu care interacționăm zilnic. Potrivit Institutului Național de Sănătate, aceste substanțe rezistă atât de mult în mediul înconjurător încât nici nu pot fi evitate. În urma unui studiu s-a descoperit că cea mai comună sursă de PFAS este provenită din urma consumului de apă.

Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras