Două noi studii despre rolul pe care îl au pacienții asimptomatici în răspândirea coronavirusului au fost publicate recent. Pacienții asimptomatici transmit virusul ucigaș la fel de ușor ca bolnavii de COVID-19, care se simt rău, arată rezultatele unor studii efectuate de cercetătorii sud-coreeni.
Pacienții asimptomatici au aceeași încărcare virală ca și cei care prezintă semne ale bolii, precum febră, tuse persistentă sau pierderea și schimbarea de gust sau miros, potrivit Thorax.
Încărcătura virală este o modalitate de măsurare a numărului de particule virale pe care o persoană le are în organism și a probabilității de a transmite virusul altora prin tuse sau vorbind.
Inițial, se specula că cei care nu prezintă simptomele infecției sunt mai puțin susceptibili să răspândească virusul.
Cu toate acestea, unele studii spun că răspândirea asimptomatică reprezintă cea mai mare parte a transmiterii bolii, dat fiind că oamenii nu se autoizolează dacă nu știu că au virusul.
Un nou studiu face lumină în ceea ce privește transmiterea coronavirusului de către asimptomatici.
Cercetătorii elvețieni au analizat 79 de studii și au estimat că doar unul din cinci purtători de coronavirus nu prezintă deloc semne de boală – mult mai puține decât s-a prevăzut anterior.
Spre deosebire de studiu din Coreea de Sud, cercetătorii elvețieni au constatat că persoanele asimptomatice au mai puține șanse să transmită virusul.
Este dificil însă să se descopere câți oameni cu COVID-19 nu prezintă simptome întrucât ar necesita mult timp și un cost mare.
Rămâne astfel un dezacord cu privire la proporția de asimptomatici din totalul cazurilor. Existența asimptomaticilor este unul dintre principalele motive de răspândire a coronavirusului.
Studiul din Coreea de Sud a dezvăluit că persoanele infectate, dar care nu prezintă simptome pot avea un risc „potențial comparabil” de răspândire a virusului la fel ca cei care au simptome. Această descoperire este în contradicție cu teoriile anterioare care au sugerat că boala mai puțin severă înseamnă că pacientul este mai puțin infecțios.
O echipă de cercetători din Coreea de Sud a examinat persoanele internate într-o unitate destinată pacienților cu COVID-19. Ei au evaluat simptomele pacienților, precum cantitatea de virus pe care o purtau – încărcătura virală – din nas și gât.
Dintre persoanele fără simptome severe, 19% erau complet asimptomatice – aceeași estimare dată în studiul elvețian.
Cercetătorii au descoperit totuși că persoanele fără simptome aveau încărcătură virală similară cu pacienții simptomatici. Cu toate acestea, nu au reușit să demonstreze că acest lucru i-a făcut să fie infecțioși.
Dacă cineva este infectat cu o primă doză mai mare de viruși, aceasta ar putea însemna că sistemul imunitar va fi copleșit și va dura mult timp pentru a lupta împotriva infecției.
Rezultatele studiului sud-coreean indică faptul că „indivizii asimptomatici adăpostesc o sarcină virală comparabilă cu cea a pacienților simptomatici și pot acționa astfel ca o forță motrice semnificativă pentru răspândirea COVID-19”.