Stilul de viata al romanilor se reflecta intr-un “Lant al Culorilor” de 10 km

9% dintre respondenti sunt sedentari si mancaciosi, alegand culoarea rosie.
20.07.2009
Stilul de viata al romanilor se reflecta intr-un “Lant al Culorilor” de 10 km
Stilul de viata al romanilor se reflecta intr-un “Lant al Culorilor” de 10 km

Rezultatele actiunii „Lantul Culorilor”, parte din prima faza a „Programului pentru un stil de viata sanatos”, arata ca aproape 40% dintre romani incearca sa aiba un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata si miscare in fiecare zi. Studiul „culorilor” a fost realizat in perioada 23 iunie – 13 iulie 2009, pe un esantion de 13.000 de persoane si si-a propus sa-i ajute pe romani sa constientizeze ce stil de viata au, prin rolul pe care il joaca alimentatia echilibrata si activitatea fizica in viata lor. Conform studiului:
  

9% dintre respondenti sunt sedentari si mancaciosi, alegand culoarea rosie;
15% sunt activi si atenti la alimentatie, alegand culoarea verde;
22% incearca sa manance echilibrat si sa faca miscare, alegand culoarea galbena;
54% sunt indiferenti si nepasatori cu privire la stilul lor de viata, alegand culoarea neagra.

Pentru toate cele 13.000 de voturi care au fost stranse atat de pe site-ul www.putindinfiecare.ro (2.370 de voturi) cat si prin actiunea de sampling (10.630 voturi)  a fost aleasa o culoare care sa exprime fiecare atitudine cu privire la stilul de viata.

Apoi, pentru fiecare vot a fost legata o panglica colorata pe unul din cei patru stalpi ai culorilor montati in Parcul din Piata Unirii din Bucuresti. In momentul de fata, stilul de viata al romanilor este declarat in 10 Km de panglici colorate.

„Este foarte important sa constientizam necesitatea unei alimentatii echilibrate si a miscarii in viata noastra. Cred ca sanatatea trebuie pusa inainte de orice alte lucruri si ar trebui sa ne ingrijim sa traim echilibrat, sa mancam de trei ori pe zi, sa ne asiguram necesarul de nutrienti si sa facem miscare in fiecare zi, nu doar atunci cand ne aducem aminte. Putin mai multa atentie la felul in care ne hranim si o ora de miscare in fiecare zi ne vor ajuta sa avem o stare psihica si fizica mai buna, sa performam mai bine la serviciu, sa fim pozitivi si mai energici”, a spus Prof. Dr. Dan Mircea Cheta, Presedintele Fundatiei Pentru Alimentatie Sanatoasa din Romania.

Pentru voturile adunate la actiunea de sampling s-a efectuat si o analiza a respondentilor. Astfel, au votat in total 10.630 de persoane din mediul urban, majoritatea fiind cu varste peste 18 ani, din care 60% femei si 40% barbati.
   
Cea mai verde categorie este cea a femeilor cu varste cuprinse intre 18-24 de ani, care reprezinta 17% din totalul celor care au ales un stil de viata verde cu alimentatie echilibrata si multa miscare in viata lor.   

Cel mai sanatos traiesc persoanele sub 18 ani, 48% dintre acestia alegand culoarea galbena si pe cea verde, urmate de persoanele cu varste cuprinse intre 55-64 de ani, 39% din aceasta categorie a ales galben si verde.

Cea mai putin preocupata categorie de tot ceea ce inseamna stil de viata este cea cu varsta cuprinsa intre 25 – 54 de ani  Principala cauza este ca aceastia sunt activi in campul muncii, preocupati de alte aspecte ale vietii lor precum locul de munca sau familia neglijand astfel felul in care traiesc si nemaiavand timp sa acorde importanta alimentatiei si miscarii.

„Ne dorim ca rezultatele acestui studiu sa fie un semnal de alarma care sa-i motiveze pe romani sa aduca o schimbare in bine la stilul lor de viata. Cel mai importat este ca in orice demers sa recunosti si sa-ti dai seama unde esti pentru a lua masuri ca sa-ti fie mai bine.

Ne dorim ca acesta campanie sa ajute romanii sa traiasca echilibrat si sa-i faca constienti de importanta alimentatiei si a miscarii pentru a trai mai bine. Speram ca in acest demers sa avem alaturi de noi toti factorii importanti ai societatii, de la scoli pana la institutii media si sa reusim impreuna sa promovam exemple pozitive demne de urmat.”, a spus Attila Szász, membru CNA.

Programul a fost lansat in 2008 cand un grup de companii din industria alimentara si a bauturilor racoritoare, membre ale IAA, alaturi de CNA au inceput o campanie nationala de educare cu privire la un stil de viata sanatos, prin cele doua componente ale sale: nutritie echilibrata si exercitiu fizic.

Prima faza a campaniei din 2009 se incheie astazi prin anuntarea rezultatelor actiunii „Lantul Culorilor” urmand ca in a doua faza a programului sa se atraga atentia asupra conditiei fizice a romanilor si a alimentatiei acestora, iar in faza a treia sa se implementeze activitati cu scop educativ pentru promovarea unui stil de viata sanatos.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor

Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ... citește mai mult

La mare, fara arsuri solare!
La mare, fara arsuri solare!
Recomandare video
Salată cu paste și jambon de curcan
Recomandări: