Statul la televizor reduce materia cenușie (STUDIU)

Oamenii de știință au descoperit în urma unui studiu că statul la televizor are un impact negativ asupra creierului. Cu ce activități poți înlocui.
Statul la televizor reduce materia cenușie (STUDIU)
Foto: shutterstock

Cercetătorii susțin că persoanele care se uită mult la televizor la vârstele de 40, 50 și 60 de ani, au un risc crescut ca sănătatea creierului să sufere un declin în ultimii ani de viață. Studiile indică faptul că privitul excesiv la televizor poate produce declinul cognitiv și poate reduce materia cenușie. Experții recomandă să selectezi activități care să înlocuiască statul la televizor.

Studiile folosite pentru a măsura comportamentul sedentar, adică timpul petrecut fără a face mișcare, au avut avut în vedere obiceiurile participanților, dar și completarea unui test cognitiv. Astfel, descoperirile cercetătorilor sugerează că persoanele care se uită moderat sau excesiv la televizor experimentează un declin cognitiv major și se confruntă cu o reducere a materiei cenușii în ultima parte a vieții. Materia cenușie este implicată în luarea deciziilor, auz, văz și controlul musculaturii.

Cerctătorii au mai descoperit că impactul pozitiv al activității fizice nu era suficient pentru a combate efectele negative ale statului la televizor. Dar asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm să fim activi.

Cu ce poți înlocui statul la televizor

Când vine vorba de modificarea stilului de viață este pur și simplu alegerea ta cum îți dorești să obții cele mai bune rezultate. Specialiștii susțin că în loc să pui mâna pe telecomandă, mai bine ai pune mâna pe o carte. Contextul personal este la fel de important, iar asta înseamnă că dacă nu obișnuiești să citești, poți face alte activități, ideal de aerobic:

  • alergare
  • aerobic în apă
  • dans
  • grădinărit
  • tenis
  • mers pe bicicletă
  • drumeții
  • sărituri cu coarda

Bineînțeles, chiar și activitățile sedentare care stimulează funcționarea creierului sunt esențiale, precum croșetatul, integramele sau să cânți la un instrument.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu
Alexandra Necșoiu

ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected]

Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să ... citește mai mult
Recomandare video
Conf. dr. Marcian Manu, SANADOR: cancer de prostată sau adenom?